10 april – Titanic in Cherbourg
In het voorjaar van 1907 zaten Bruce Ismay en William James Price met elkaar te eten. Ismay was algemeen directeur van de White Star Line en Price verdiende zijn brood als directeur van de scheepswerf Harland and Wolff.
Tijdens dit informele etentje namen zij het besluit drie schepen te gaan bouwen met een tonnage dat tot op dat moment ongekend was. De schepen die zouden gaan varen onder de naam Olympic klasse zouden een tonnage hebben van 45.000 bruto registerton en een snelheid moeten kunnen bereiken van 21 knopen, dat is bijna 40 km per uur. Het schip zou door aanbrengen van tussenschotten als niet zinkbaar de geschiedenis ingaan.
De Titanic was het tweede schip in die klasse van de White Star Line. Maar vanaf het begin leek er een vloek op het schip te rusten. Met de bouw werd begonnen op 31 maart 1909 en het schip werd te water gelaten op 31 mei 1911. Daarbij kwam een scheeparbeider om het leven. Een voorteken?
Na de afbouw begon de Titanic haar eerste reis van Southampton naar New York op 10 april 1912. De kaptein was Edward John Smith die na deze reis afscheid zou nemen van de rederij om met pensioen te gaan.
Vanwege een kolenstaking in de haven lagen er meer schepen in de haven dan gebruikelijk. Daardoor werd het vertrek uitgesteld. Kort na 12 uur kon de Titanic zee kiezen. Ze trachtte de stoomschepen New York en Oceanic voorbij te varen. Daardoor ontstond er een sterke zuiging. De New York werd daardoor naar de Titanic getrokken en een aanvaring kon ternauwernood worden voorkomen, maar het vertrek werd opnieuw met een uur uitgesteld. Opnieuw een voorteken?
In de vroege ochtend van 10 april ging de Titanic voor anker voor de haven van Cherbourg. 274 passagiers en vracht werden per tender aan boord gebracht, waarna de reis naar de overkant van de Atlantische Oceaan kon beginnen.
Op 14 april omstreeks half twaalf s’avonds luidde Frederick Fleet, de matroos in het kraaiennest de noodklok. In het donker en de mist zag hij een ijsberg voor zich opduiken. De eerste stuurman Murdoch had de ijsberg al eerder opgemerkt en had een uitwijkmanoeuvre al ingezet. De afstand tot het obstakel was echter al te klein. Met een snelheid van bijna 40 km. per uur ramde het schip, dat niet kon zinken, met de voorste stuurboordkant de bijna 300.000 ton zware ijsberg. Binnen drie uur was het schip gezonken. 1522 opvarenden verloren het leven.
Cherbourg zou de Titanic nooit meer terug zien.