ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

4 april – Palmpasen

4 april – Palmpasen

Palmpasen of Palmzondag wordt in Normandië le Rameaux genoemd. Het is de laatste zondag van de vastenperiode, maar vooral de eerste dag van de Goede Week.

Volgens de evangeliën kwam Jezus zes dagen voor het Joodse Pascha aan in Bethanië. Hij werd uitgenodigd voor de maaltijd bij Lazarus en zijn zussen Maria en Martha. Twee van de apostelen werden er op uit gestuurd om in een nabijgelegen dorp een veulen te gaan zoeken dat nog nooit bereden was. Dit veulen zou naast een ezelin staan. Zij moesten desgevraagd zeggen dat hun meester het veulen nodig had, maar hij zou het meteen weer terug brengen.

De volgende morgen vroeg, legden de apostelen hun mantels over de rug van de jonge ezel. Jezus nam hierop plaats en reed naar Jeruzalem. Langs de weg stonden honderden mensen om hem toe te juichen. Zij spreiden hun mantels over de weg en sneden takken van palmbomen om hem toe te wuiven.

Dit laatste gebruik is altijd bewaard gebleven. In de katholieke kerk worden nog steeds gewijde palmtakjes op deze zondag uitgedeeld. Meestal buxus.

Eenmaal Jeruzalem binnengereden ging Jezus naar de tempel. Hij trof daar een soort markthal waar druk wwerd gehandeld en geld werd gewisseld. Hij ontstak in grote woede. Hij joeg de handelaren de tempel uit en smeet de tafels van de geldwisselaars omver.

Hierna kwamen tal van zieken naar hem toe om om genezing te smeken.

Palmpasen wordt in Normandië vooral door kinderen gevierd. Ze maken een paasstok in de vorm van een kruis als verwijzing naar de kruisiging van Jezus. Boven op de paasstok zit een gebakken broodje in de vorm van een haan. Dit is een verwijzing naar de driemalige ontkenning van Petrus ooit Jezus gekend te hebben. Aan de stok hangen veelkleurige slinger, vruchten en noten.

Met hun houten kruisen gaan ze langs de deuren waarbij ze een liedje zingen in ruil voor snoep of geld.

Palm palm Pasen

Hei koerei

Over enen zondag

krijgen wij een ei

één ei is geen ei

twee ei is een half ei

drie ei is een paasei