ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

159 miljoen flessen rosÚ.

159 miljoen flessen rosÚ.

Boeren hebben altijd iets te klagen is het gezegde. Maar de wijnbouwers in de Provence nu even niet.

De druiven zijn binnen en de oogst is in kwalitatieve en kwantitatieve zin uitstekend. Met dank aan het weer, aldus het CIVP (Conseil Interprofessionel des vins de Provence). Men verwacht een productie van 1.329.000 hectoliter. Dat is 11,2% meer dan in 2013  en 7,6% boven het gemiddelde van de voorbije vijf jaar.

Deze mooie oogst levert naar verwachting177 miljoen flessen wijn op, waarvan 159 miljoen rosé (88%), rood 8% en wit 4%.

De belangstelling voor rosé blijft groeien. In Frankrijk verdubbelde de consumptie in 20 jaar tijd. 30% van het totale wijngebruik in Frankrijk betreft nu rosé.

De Provençaalse wijnboeren hebben nu dus alle reden voor een feestje. Behalve misschien die in het noorden van de Provence Verte en zij die hun wijngaarden in de buurt van de Saint Baume hebben liggen. Zij zagen een deel van hun potentiële oogst door hagelbuien vernietigd worden.

De vraag is natuurlijk, wat gaat een fles rosé 2014 in de winkel kosten? Volgens de wet van vraag en aanbod zou een prijsdaling voor de hand liggen. De prijzen zullen echter eerder stijgen. De wijnbouwers attenderen nu al op de bijzondere kwaliteit van de rosé 2014.

Bron: Renée Vonk – Côte & Provence.