Arrondissement Saint-Lô
Arrondissement Saint-Lȏ is het meest oostelijk gelegen arrondissement van La Manche. Het grenst in het oosten aan Calvados en Orne. Het arrondissement beslaat een oppervlakte van 1.235 km² en er wonen ongeveer 100.000 inwoners.
Hoewel Cherbourg de grootste stad is van La Manche is Saint-Lô de hoofdstad van het departement.
Gemeentehuis van Saint-Lô
De hoofdstad van het gelijknamige arrondissement werd in het verre verleden door de Romeinen gebouwd onder de naam Briovere. De plek was van strategisch belang vanwege de samenvloeiing van meerdere rivieren die uitkomen in de Vire. Deze rivier mondt uiteindelijk uit in het Kanaal. Vanuit zee was de Vire een toegang tot de stad.
De stad is gebouwd op een plateau van leisteen en wordt omgeven door vruchtbare landbouwgrond.
De eenhoorn van Saint-Lô
Saint-Lô, met haar kenmerkende blazoen van een steigerende eenhoorn, was gedurende lange tijd een belangrijk centrum voor de regionale economie. Maar het verloor deze status in de 19de eeuw omdat de bewoners en de bestuurders het belang van de eerste industriële revolutie niet inzagen en waardoor het de aansluiting met de rest van Frankrijk verloor. Her arrondissement zag meer heil in het welzijn van de grotendeels boerenbevolking.
Saint-Lô werd in de Tweede Wereldoorlog dermate zwaar getroffen dat het de bijnaam “Hoofdstad van de Ruïnes” kreeg. Vanwege haar beproevingen en haar waardig verzet en de inspanning tijdens de wederopbouw kreeg Saint-Lȏ in 1948, vrij uniek voor een stad, de versierselen van het Legioen van Eer toegekend.
Panorama van Saint-Lô
Omdat Saint-Lô nagenoeg van de aardbodem was verdwenen na de gevechten die volgden op de invasie, werd besloten Coutances, dat veel minder was beschadigd, tot hoofdstad van het arrondissement te benoemen.
De wederopbouw van de stad werd begonnen met het plaatsen van barakken en kleine houten woningen. In 1948 werd aangevangen met de eigenlijke wederopbouw van de stad in steen en beton. De ontwerper van de te restaureren stad was de architect André Hilt. Zijn voorstel was om het algemene stratenplan van de oude stad te bewaren en aan te passen aan de eisen van de tijd. De toenmalige president Vincent Arnoul kwam persoonlijk naar Saint-Lô om de eerste steen van dit enorme project te leggen.
Arcades de la Place de la Republique
Voortvarend werd met de nieuwbouw begonnen. Maar Saint-Lô wilde opnieuw de hoofdstad van La Manche worden. Via een petitie in de krant Revival, werden duizenden handtekeningen verzameld onder het motto: “Kom terug naar Saint-Lô, niet voor een begrafenis, maar om de prefectuur te zien, de werven, de plannen en het lef van de slachtoffers. U zult zien hoe gretig Saint-Lô iedereen een schop voor hun kont geeft”.
In 1953 kon Saint-Lô haar plaats weer innemen als hoofdstad van La Manche in een nieuw gebouw.
Entree naar het Centrum van Villedieu
Villedieu-les-Pôeles is de tweede grootste stad van het arrondissement. Deze stad is vooral bekend om haar vele koperslagerijen en klokkengieterijen. Volgens overleveringen is de stad ooit geschonken aan de Maltezer Ridders. Zij introduceerden de koperindustrie die zodanig beroemd werd dat de producten werden verkocht door heel Frankrijk, maar ook geexporteerd naar Zwitserland en Duitsland.
De Maltezer Ridders zouden de ambacht van kopersmeden hebben meegenomen vanuit het Midden-Oosten.
Omdat in de hele regio geen koper werd gevonden is het aannemelijk dat het benodigde koper vanuit Cyprus (het Griekse woord voor koper) werd geïmporteerd.
Gemeentehuis en weekmarkt
Villedieu is een leuke stad met een levendig centrum. Ga zeker eens naar de grote weekmarkt waar meer dan 200 kramen u welkom heten. Opvallend is het aantal winkeltjes waar u koperwerk, klokken, potten en pannen kunt kopen. Hoe zou het toch komen?
Koperwinkeltje in Villedieu
Ga ook eens op bezoek in Percy. Dit schilderachtige stadje ligt ingeklemd tussen de rivieren de Siena en de Soulles. Dit schijnbaar ingesluimerde stadje is gebouwd rond de heuvel “de Robin” met een hoogte van 276 m.
De stad en de omgeving zijn bijzonder geschikt voor lange wandelingen in de heerlijke beboste omgeving. Bent u minder een stapper? De riviertjes zitten vol vis.
Gemeentehuis van Percy
Maar ga ook eens kijken in de 16de eeuwse Manoir Montfiquet of Mesnil-Ceron, het twee eeuwen later gebouwde Manoir Saint-Martin of het Manoir de Siena. Loop eens binnen in de Chapelle Saint-Hubert of de kerk van Johannes de Doper.
Postkantoor van Percy
Wil je met de kinderen eens iets anders? Ga dan op visite in de dierentuin van Champrepus.
Deze dierentuin doet mee aan diverse Europese projecten om dieren te beschermen, die met uitsterven worden bedreigd. Het mooi aangelegde park omvat een Afrikaanse zone, Zone Malgache, Tropische Zone en een afdeling exotische huisdieren. Jong en oud zal verrast zijn.
Dierentuin van Champrepus
Geniet van een dag die u dichter bij de natuur brengt en ontdekt de bijzondere chemie tussen dieren- en plantenwereld. Meer dan 60 diersoorten leven hier in hun natuurlijke habitat.
Carentan wordt wel de hoofdstad van “des Marais” genoemd. De naam dankt ze aan haar ligging in het hart van het moeras waar eeuwenlang haar welvaart aan werd ontleend. Vooral melkveehouderij, de productie van boter en room en palingvisserij gaven het stadje een grote mate van welvaart.
Stil saluut aan een omgekomen Amerikaanse soldaat
Ongelukkig genoeg lag het stadje vlak bij de landingstranden. Generaal Bradley was van mening dat Carentan hoe dan ook door para’s moest worden ingenomen aangezien het de verbinding moest vormen tussen de stranden Utah-Beach en Omaha Beach. In de moerassen werd een gruwelijke strijd gevoerd die na vier dagen van keiharde gevechten uiteindelijk gewonnen werd door de geallieerden.
Duizenden mannen liet hier het leven.
Museum Dead Man’s Corner
Dead Man’s Corner is de kruising van wegen tussen Saint-Côme-du-Mont en Carentan. Volgens de verhalen zou hier een Amerikaanse tankcommandant, tijdens de gevechten waarbij zijn tank werd vernietigd, half uit zijn tank zijn geslingerd. Vanwege de hevigheid van de gevechten was zijn lichaam dagen lang niet te bergen. Hij werd een symbool, verhelijkbaar met de parachutist die nog steeds aan de kerktoren van Sainte Mère Èglise hangt.
Op deze plaats is nu een museum gevestigd. Voor meer informatie over deze periode: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/26/0/0/normandie-1944
Het arrondissement is goed bereikbaar. Het is het verkeerscentrum tussen het noorden van Cotentin en het zuiden van La Manche. De D972 is de directe verbinding tussen Coutances en Bayeux. Via de snelweg N174 is een snelle route aangelegd naar Cherbourg.
Via het zuiden van het arrondissement bent u snel op de A 84, Caen – Rennes.
Over het spoor zijn er regelmatige verbindingen met Caen, Rennes, Avranches en Coutances. In Caen heeft u rechtstreekse verbinding met Parijs.
Station van Saint-Lô
Tenslotte is de hoofdstad van dit arrondissement het centrum van interlokale busvervoer maatschappij MANEO met verbindingen naar alle delen van La Manche.
Saint-Lȏ is gunstig gesitueerd als middelpunt tussen Caen, Cherbourg en Rennes. Om die reden heeft de stad een aantal drukbezochte week- en jaarmarkten, waaronder beroemde veemarkten.
Binnen dit arrondissement zijn een aantal belangrijke industrieën gevestigd. Vooral in de levensmiddelenindustrie zijn er aantal grote bedrijven.
Regionale lijnbussen van Maneo
Lecapitaine is een bedrijf dat auto en koelingsonderdelen fabriceert. Moulinex is nog steeds de grootste fabriek in dit arrondissement. Het bedrijf ging failliet in 2004, maar na overname door General Motors werd een doorstart gemaakt onder de bedrijfsnaam Euromoteurs.
Is het arrondissement Saint-Lô een aanrader? Zeker wel. Vlak bij heerlijke stranden, gelegen in een mooi natuurlijk en bosrijk gebied is het een uitnodiging om uw vakantie door te brengen, om u te vestigen of een boerderij over te nemen.