ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Arrondissement Coutances.

Het arrondissement Coutances ligt in het westen van La Manche en wordt omgeven door Cherbourg-Octeville in het noorden, in het oosten ligt Saint-Lô en in het zuiden wordt het begrensd door Avranches. De oppervlakte van dit arrondissement 1.301 km² w wat ongeveer overeenkomt met de provincie Utrecht. Het telt ca. 86.000 inwoners.

Strand en duinen bij Créances

Opvallend is de lange kustlijn die met haar duinen soms sterk doet denken aan de Nederlandse kust. Langs deze kust liggen heerlijk dromerige plaatsjes. Het lange strand van Créance-Plage is op een mooie zomerdag bevolkt door wel 250 badgasten. Hoezo rust?

Maar ook andere kleine schilderachtige dorpjes zijn het aanbevelen waard. We denken aan Gefosses, Agon-Coutainville, Briqueville-sur-Mer en Pirou.

Middelkleine steden, vaak de hoofdsteden van gelijknamige kantons zijn leuke ideeën voor een dagje uit. Ga eens winkelen in het vernieuwde centrum van Périers, de weekmarkt van Bréhal is de moeite waard, maar ga niet voorbij aan Gratot en Lessay.

De abdij van Lessay

Lessay is een leuke stad. De abdij van Lessay is een must als u in deze regio bent. Met de bouw werd begonnen in 1056 in opdracht van de baronnen de la Haye-du-Puits en overgedragen aan de monniken van de abdij van Bec. Vanaf dat moment en mede door grote schenkingen van edele weldoeners werd de abdij verder uitgebreid. Er werd een kapittelzaal gebouwd gevolgd door een koor en een transept. De abdijkerk werd uiteindelijk voltooid in1178.

In 1356 werd de abdij grotendeels verwoest tijdens de honderdjarige oorlog. In de periode tussen 1385 en 1420 werd ze volledig herbouwd. De congregatie van St. Maur deed haar intrede in de abdij in 1707.

In de tijd van de Franse revolutie werd de abdij ontmanteld en in gebruik genomen als gemeentekerk.

In de Tweede Wereldoorlog werd de abdij in 1944 door de terugtrekkende Duitse legers goeddeels verwoest. In 1945 werd de wederopbouw, onder leiding van Yves-Marie Froidevaux ter hand genomen en sinds 1958 is de abdij weer in haar volle glorie te bewonderen. Sinds 1993 worden hier jaarlijks concerten georganiseerd gewijd aan liturgische muziek. Uw bezoek zeker waard!

Fair Saint-Croix

Wat Lessay ook bijzonder maakt is de Fair Saint-Croix. Elk jaar in het tweede weekend van september vindt in deze stad een grote landbouwbeurs plaats. De beurs bestaat al sinds de 11de eeuw. Deze expositeisn de op een na grootste landbouwbeurs van Frankrijk. Gedurende drie dagen tonen 1.500 exposanten hun waren. Variërend van vee en pluimvee tot landbouwmachines, planten en zaden, hier is letterlijk alles te koop. Jaarlijks bezoeken meer dan 400.000 bezoekers deze beurs om te kijken, te kopen, zich te goed te doen aan allerlei lokale lekkernijen of misselijk te worden op de kermis.

Kasteel van Pirou

Rondtrekkend door het arrondissement ziet u de geschiedenis terug in talloze kastelen die her en der verspreid liggen door het land. We noemen de kastelen van Gavray, Cérisy, Gratot en Pirou. Dat laatste kasteel wordt momenteel helemaal gerestaureerd.

De hoofdstad van het arrondissement is uiteraard Coutances. Deze stad werd in de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog voor ruim 2/3 plat gebombardeerd. In de periode tussen 1946 en 1957 is, onder de bezielende leiding van de architecten Louis Arretche en Roman Karasinsky en compleet nieuwe stad opgebouwd, met behoud van het oude erfgoed. Uniek is dat de oorspronkelijke stad als nieuw is terug gezet, maar alle voorzieningen werden aan de modernste eisen van de tijd aangepast.

Coutances is een heerlijke stad met een mooi winkelcentrum. In het centrum zijn veel leuke winkeltjes, vooral boeiend voor toeristen. Een groot aantal restaurantjes en terrasje geven een feestelijk gevoel. Aan de rand van de stad zijn een paar grote winkelcentra met de gebruikelijke supermarkten, doe-het-zelf zaken, garages en tuincentra. Hier treft u verschillende tankstations waar u met behoorlijke korting kunt tanken.

Gezellige centrum van Coutances en de Kathedraal

Er zijn veel manieren om kennis te maken met een oude stad. Een wel heel bijzondere manier is per paardenkoets. Als je Coutances op een andere manier wilt leren kennen, maak dan gebruik van de gelegenheid dat met paard en wagen te doen. Onder het rustgevende geklitte-klop van paardenhoeven, in een gezellig uitgeruste paardenwagen door de binnenstad.

Coutances beschikt over een uitstekende VVV. Het kantoor heeft een eerste klas structuur ontwikkeld. Men kan u hier in drie talen te woord staan, datzelfde geldt voor de aanwezige documentatie en de website.

Kaasjes van Coutances

Het toerisme vormt in dit arrondissement een belangrijke bron van inkomsten. Maar belangrijker is de landbouw. De voornaamste gewassen welke hier worden geteeld zijn wortelen en prei. Vanwege de samenstelling van de bodem zijn de wortelen van Lessay wereldberoemd geworden om hen zoete smaak en rechte vorm. Maar ook op zuivelgebied speelt het arrondissement mee met de aparte kaasjes die de naam van Coutances kregen.

Een groot deel van het arrondissement wordt gedomineerd door het regionale natuurpark van Cotentin en Bessin. Deels moerassig, worden hier majestueuze dennenwouden afgewisseld met loofboom bossen. De flora en fauna welke u hier aantreft is totaal verschillend van die, van andere delen in Frankrijk. Soms verwacht u de druïde Panoramix met zijn snoeimes uit de strip Asterix tegen te komen, zoekende naar maretak waar de bomen in de omgeving van vergeven zijn.

Maretakken

Een bezoek aan Coutances is een belevenis die u niet makkelijk meer vergeet en er misschien er wel voor zorgt dat u hier uw vaste vakantiebestemming van maakt.

Natuurpark van Cotentin en Bessin