ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

31 maart – Gustave Flaubert en Madame Bovary.

31 maart – Gustave Flaubert en Madame Bovary.

Op 31 maart 1856, na 53 maanden van hard werken kon Gustave Flaubert eindelijk het woord einde onder het manuscript van de roman Madame Bovary zetten. Een boek dat hem wereldfaam zou brengen.

Drie jaar eerder had hij aan zijn vriendin en vertrouwelinge Louise Colet geschreven: “De enige kans die ik heb om bekend te worden, zal zijn als Bovary wordt gepubliceerd. Mijn landgenoten zullen krijsen van afschuw als ze dit kleurrijke leven, dat zo echt is dat het aanstootgevend is, onder ogen krijgen”. En gelijk kreeg hij.

Hij werd geboren op 12 december 1821 in Rouen en was de zoon van een vooraanstaand chirurg. Op school blonk hij uit in luiheid, maar literatuur stal zijn hart vanaf zijn 11de jaar. In 1840 verliet Flaubert Normandië om in Parijs rechten te gaan studeren.

Flaubert was een liefhebber van het buitenleven en hij kon niet aarden in het drukke Parijs. Hij ging op reis naar de Pyreneen en naar Corsica. Terug in Parijs deed hij niets anders dan zijn tijd verspillen aan zinloze donkere dromen.

In 1846, zijn vader en zijn zus waren inmiddels overleden en zijn moeder was eenzaam achtergebleven in Rouen, besloot hij terug te keren naar Normandië. In Croisset, een gehucht in Seine-Maritime op de rechteroever van de Seine, vlak bij Rouen, liet hij een huis bouwen voor zijn moeder. Voor hem was het ook een reden om zich weer voorgoed in Normandië te vestigen en er nooit meer te vertrekken.

Hij begon te schrijven. Daarbij liet hij zich inspireren door zijn Parijse vrienden Emile Zola, Alphonse Daudet, Ivan Toergenjev en de broers Goncourt, die hem regelmatig bezochten. Zijn eerste boek werd Madame Bovary.

Voor die tijd had hij nog nooit iets geschreven of gepubliceerd. Het schrijven van zijn eerste roman kostte hem uiteindelijk ruim vier jaar. Vanaf 1857 werd Madame Bovary in delen gepubliceerd in het magazine “Revue de Paris”.

In Madame Bovary wordt de hoofdrol gespeeld door de vrouw van een dokter. Zij leeft ruim boven haar stand en pleegt regelmatig overspel. Op deze manier tracht ze aan de banaliteit en de leegheid van het provinciale bestaan te ontsnappen. De basis van het verhaal is eigenlijk erg simpel. De artistieke waarde van Madame Bovary ligt in de details en de onderliggende patronen die als rode draden door het boek lopen.

Toen zijn roman voor het eerst als feuilleton werd gepubliceerd werd Flaubert door de openbare aanklagers van Parijs vervolgd voor obsceniteiten. Het resultaat was een geruchtmakende rechtszaak in januari 1857. Flaubert werd vrijgesproken op 7 februari. Zijn roman werd als boek uitgegeven en werd een bestseller. Madame Bovary werd gezien als de eerste moderne realistische romanuit de wereldliteratuur, door recensenten beschreven als een schitterend boek met psychologische diepgang en sterk uitgewerkte kritiek.

Flaubert bleef schrijven, maar stelde hoge eisen aan zijn eigen kwaliteiten. Zijn boek Salammbô kostte hem vier jaar onderbroken werken. Voor l’Education sentimentale had hij maar liefst zeven jaar nodig.

Het echte meesterwerk van Flaubert zijn, volgens velen, zijn brieven aan Louise Colet, Maxime du Camp en de actrice Edma Roger des Genettes. 

 

Flaubert trok nooit meer weg uit Normandië. Hij overleed op 8 mei 1880 in Croisset. Zijn toenmalige woning is grotendeels gesloopt, slechts het tuinpaviljoen is bewaard gebleven en is momenteel ingericht als museum.