ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

23 maart – afscheid van een groot kunstenaar

23 maart – afscheid van een groot kunstenaar

Raoul Dufy werd geboren op 3 juni 1877 in Le Havre. Hij was de oudste van negen kinderen uit een arme familie. Zijn vader was een boekhouder, maar daarnaast organist en koordirigent. Hij bracht de liefde voor muziek en kunst over op zijn kinderen als een belangrijk deel van hun opvoeding.

Op zijn 14de ging Dufy werken als leerling boekhouder bij een koffie importeur in Le Havre. Hij voelde zich echter meer aangetrokken door kunst. Om die reden ging hij in de avonduren studeren aan de Stedelijke School voor Schone Kunsten. Hij kreeg les van Charles l´Huillier en hier ontmoette hij Othon Friesz, waar hij de rest van zijn leven bevriend mee zou blijven. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/18/56/81/emile-othon-friesz

In die tijd schilderde hij voornamelijk aquarellen in de omgeving van La Havre en familieportretten, maar vooral zelfportretten. Zijn werk werd als uitzonderlijk gekenmerkt.

In 1900 won hij een beurs voor de Ėcole des Beaux Arts in Parijs. Hier ontmoette hij opnieuw zijn vriend Friesz die hem een jaar eerder was voorgegaan.

In 1901 exposeerde hij op de Salon des Artistes France met een serie schilderijen onder de titel Einde van de dag in Le Havre.

In 1903 kreeg Dufy voor de eerste keer de kans te exposeren op de Salon des Indépendents, waarna hij zich hier nog vaak kon manifesteren. In deze periode werd hij sterk beïnvloed door impressionisten en postimpressionisten zoals Pisarro, Monet, Manet en Boudin. Maar zijn inspiratie haalde hij toch voornamelijk uit zijn jeugd. Het waren voornamelijk beelden van de Normandische kunst. Het strand van Sainte Andresse.

In de jaren tussen 1905 en 1909 stond het werk van Dufy sterk onder de invloed van het fauvisme, een stroming die in de het begin van de 20ste ontstond. Dit veranderde echter nadat hij kennis had gemaakt met het werk van Cézanne. Daarna begon hij meer zijn eigen stijl te ontwikkelen. Na een korte flirt met het kubisme begon zijn eigen stijl steeds vastere vormen aan te nemen. Deze stijl werd getypeerd als stenografisch en kleurrijk.

Zijn werk ging verder dan schilderen. Hij werd ontwerper van affiches en begon kleurrijke stoffen te ontwerpen. In 1938 voltooide Dufy een van de grootste schilderwerken ter wereld op de Exposition International in Parijs.

Dufy overleed in het plaatsje Forcalquier op 23 maart 1953, Hij werd niet in zijn geliefde Normandië begraven maar op de begraafplaats van het klooster van Cimies vlak bij Nice, vlak bij te graf van zijn vriend Matisse.