ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

15 maart – Firmin Didot, kunstenaar met letters.

15 maart – Firmin Didot, kunstenaar met letters.

In het kleine dorpje Mesnil-sur-l’Estrée in het departement Euro werd op 14 april 1764 Firmin Didot geboren. Al snel zou de wereld kennismaken met een fenomeen. Didot werd een van de belangrijkste graveurs, drukkers en papiermaker van zijn tijd.

Als kleinzoon van een drukker was hij voorbestemd ook voor dit vak te kiezen. Hij vestigde zijn aanvankelijk klein drukkerijtje in Essonnes, 30 kilometer ten zuidoosten van Parijs. Deze keuze was te danken aan het feit dat Essonnes in het hart van het centrum van papierfabrikanten in Frankrijk lag.

Didot werd ontwikkelaar van tal van lettertypen. Zijn verschillende typen werden aangeduid als Didots. Zijn letters werden als bijzonder modern gezien. Zijn lettertypen worden gekenmerkt door het grote verschil tussen de dikke en dunne halen. De verticale halen en stokken geven de letters een gevoel van verticale richting.

Ook nu zijn er nog veel lettertypen in gebruik die op de ontwerpen van Didot zijn gebaseerd.

Didot gebruikte als eerste het woord “stereotype”. Hiermee gaf hij naam aan een vinding van hem welke bestond uit de metalen drukplaat waarmee inkt op papier werd overgebracht. Tot aan dat moment werden losse letters gebruikt om papier te bedrukken.

Deze vinding vormde een zodanige vooruitgang dat het mogelijk werd sneller en goedkoper te produceren en betekende een revolutie in de handel in boeken.

Zijn drukkerij werd een bedevaartsoord voor drukkers en letterontwerpers vanuit de hele wereld.

Omdat zijn bedrijf sterk aan uitbreiding toe was, besloot hij een nieuwe drukkerij te starten. Daarbij vergat hij zijn geboortegrond niet.

Op 15 maart 1819 neemt Didot samen met twee van zijn zoons een papierfabriek in Mesnil-sur-l’Estrée in gebruik. De innovatieve traditie getrouw, aarzelen ze niet om nieuwe papiermachines te importeren. De fabriek groeit snel tot voordeel van de gemeente.

Didot  is verantwoordelijk voor de publicatie van de Franse Biographie Nationale en de totstandkoming van de Belgische Koninklijke Pers. Hij wordt voor zijn werk geeerd met een standbeeld in de geven van het stadhuis in Parijs.