ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

1 maart – Saint Aubin.

1 maart – Saint Aubin.

Vannes is een stad in het Franse departement Morbihan in Bretagne. De stad werd ruim 2.000 jaar geleden gesticht aan de monding van de gelijknamige rivier. De naam is vermoedelijk afgeleid van de naam van de Gallische stam de Veneti.

In 459 werd in Vannes ene Aubin geboren. Hij was het kind van een adellijke familie. Al op jonge leeftijd besloot Aubin de weelde en rijkdom achter zich te laten en besloot in te treden in het klooster van Cincillac, waar hij lange tijd verbleef. Later werd hij door zijn orde benoemd tot abt van het klooster van Tréhillac in de buurt van Guérande in de regio Loire-Atlantic.

Op zestigjarige leeftijd werd hij, zeer tegen zijn zin gewijd tot bisschop van Angers, een stad in het westen van Frankrijk in het departement Maine-et-Loire.

Hier werd onder zijn invloed een abdij gebouwd waarvan nu alleen nog de 12de eeuwse toren van de kerk nog overeind staat.

Saint Aubin overleed hier op 99 jarige leeftijd, op 1 maart 550,-.

Gedurende zijn leven bleef hij zich inzetten om het leven van de allerarmsten enigszins aangenamer te maken. Daarbij trok hij voortdurend van leer tegen de harteloze en egoïstische adel die zich niets gelegen lieten liggen aan het gepeupel.

Langzaam ontwikkelde hij zich van weldoener ook tot wonderdoener. In veel gemeenten, vooral in La Manche werd de naam van Aubin toegevoegd aan de naam. In de kerk van Saint-Aubin-de-Perron wordt gesmeekt om genezing van kinkhoest. De voet van zijn standbeeld uit de 15de eeuw in Mobecq is een waar bedevaartsoord geworden. Ook in Calvados, in Saint-Aubin-des-Bois zijn zieke kinderen genezen na aanraking van zijn beeltenis.

Saint Aubin heeft in veel Normandische steden en dorpen zijn plaats verworven. Ook onder de boeren staat hij in hoog aanzien en wordt hij vereerd als hun patroonheilige