
30 januari – François-Félix Faure
Op 30 januari 1841 kwam François-Félix Faure als zoon van een simpele meubelmaker in Parijs ter wereld. Hij werkte als leerlooier, maar al snel vertrok hij naar Le Havre waar hij zich als leerhandelaar vestigde.
Hij deed zijn werk met behoorlijk succes en hij groeide uit tot een redelijke welvarende koopman.
Op zijn 40ste werd hij voor de gematigde republikeinen gekozen in de Franse Nationale Vergadering. Als lid van het parlement hield hij zich voornamelijk bezig met zaken als economie, marine en spoorwegen. Dit werk deed hij zodanig verdienstelijk dat hij in 1882 werd aangesteld als onderminister in de regering van Ferry. In 1888 werd zijn aanstelling verlengd, nu in de regering Pierre Tirard.
De politieke carrière van Faure raakte in een stroomversnelling. In 1893 werd hij gekozen tot vicevoorzitter van de Nationale Assemblee om het in 1894 te schoppen tot minister van marine in het kabinet van Charles Dupuy.
Op 17 januari 1895 trad Jean-Casimir Périer af als president van Frankrijk. Felix Faure werd tot zijn opvolger gekozen.
In zijn korte periode als president ontving Faure Tsaar Nicolaas II in 1896. Hiermee wilde hij de vriendschapsbanden tussen beide landen aantrekken. Tijdens dit bezoek legden zij samen de eerste steen voor de prachtige Pont Alexander III over de Seine. De brug kreeg de naam van de vader van Nicolaas II.
Faure had de pech dat tijdens zijn regeerperiode de affaire Dreyfus het hele land in haar greep hield en haar hoogtepunt bereikte. Hijzelf koos min of meer de kant van de anti-Dreyfusards en was tegen heropening van de zaak.
Op 16 februari 1899 werd Faure in het Elysée getroffen door een beroerte. Op dat moment werd hij nagenoeg geheel ontkleed aangetroffen in het gezelschap van Marguerite Steinheil, zijn minnares. Om die reden zijn er nooit details over deze gebeurtenis vrijgegeven. Enige uren later overleed hij.
Al snel ging het gerucht dat hij door aanhangers van Dreyfus vergiftigd zou zijn.
Felix Faure was een man met een groot gevoel voor decorum. Bij ceremonies was hij altijd bijzonder prominent aanwezig.