ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

26 januari – Albert Viel. De keizer van de dravers.

26 januari – Albert Viel. De keizer van de dravers.

Het is zondag 26 januari 1997. Op de paardenrenbaan van Vincennes in Parijs maakt iedereen zich op voor de Grand Prix Amérique. Het hippodrome van Vincennes met een capaciteit van 60.000 bezoekers werd gebouwd in 1863.

Op deze grote paardenwedstrijd is bij het beroemde gokbureau PMU ruim 211 miljoen franc ingelegd. Alle liefhebbers van de paardensport zijn aanwezig, op één na…

Albert Viel is een van de grootste Franse paardentrainers. Hij is op die dag 81 jaar oud en woont al een hele tijd in Mondeville, vlak bij Caen. Hij is opgenomen in het Universitair Ziekenhuis van Caen.

Deze patriarch van de paardenfokkers en trainers en erfgenaam van een lange dynastie van fokkers heeft bijna alles gewonnen wat er te winnen valt, behalve de Grand Prix Amérique. Zeven keer behaalde een van zijn paarden de tweede plaats, maar een van zijn paarden als eerste over de finish te zien gaan was hem nog niet gegund.

 

Voor zijn TV gezeten moet Viel de race volgen. Op deze dag ziet hij dat Abo Volo de kleuren van zijn stal (de beroemde zwarte helm en de rosé toque) verdedigd met de Belgische pikeur Jos Verbeeck in de sulky.

Bij de start neemt Abo Volo meteen de leiding en onderhoud een razend tempo. Cocktail Jet sluit aan en samen stormen ze op rechte lijn naar de finish. Het paard Capitool onderneemt nog een laatste poging de twee paarden in te halen. Tevergeefs. Abo Volo stormt als eerste over de lijn.

U kunt zich de emoties van Albert Viel voorstellen, eindelijk… De trots van Viel straalt ook af op het hele Normandische land van paardenfokkers. Helaas, lang kon Viel niet van deze overwinning genieten. Kort hierna kwam hij te overlijden.

Ter nagedachtenis aan deze grote fokker is er een race naar hem genoemd. Elk jaar in de maand juni vindt in Vincennes de Grand Prix Albert Viel plaats.