ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

11 januari – Maidentrip van het cruiseschip France.

11 januari – Maidentrip van het cruiseschip France.

Op 11 januari 1962 begon het cruiseschip “France” aan haar eerste reis, op weg naar de Canarische Eilanden.

Het schip werd gebouwd in Saint-Nazerre bij de werf Chantiers de l’Atlantique”. Met de bouw werd begonnen op 11 mei 1960 en bij de kiel legging was niemand minder dan Generaal de Gaulle aanwezig. Zijn vrouw bleef betrokken bij het schip dat zij als een peettante adopteerde.

De thuishaven van het toenmalig grootste passagierschip ter wereld,  de France was la Havre.

Het schip werd de trots van de rederij “Compagnie Generale Transatlantique”. Met haar opzienbarende open haarden en decoraties aangebracht door diverse kunstenaars van de Parijse School, waaronder Louis Vuillermoz was het schip een waar paradijs.

De France had een lengte van 315 meter, zij was 34 meter breed en de hoogte tot de schoorstenen was 56 meter. Het kon de respectabele snelheid van 36 knopen (66 km/uur) halen.

Op dat moment was het het meest comfortabele passagiersschip ter wereld met de revolutionaire anti-roll stabilisatoren.

Het schip bemanning van het schip bestond uit 1.000 leden die alles in het werk stelden om het de 2.220 passagiers naar hun zin te maken.

De gastronomie aan boord was zo uitgesproken goed dat de kaptein zich tijdens een onderhoud met de pers liet ontvallen: “het is me een raadsel hoe onze chef kok dit alles voor elkaar kan krijgen”.

 

De France bleef twaalf jaar onder Franse vlag varen. Hoewel Valery Giscard d’Estaing tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde deze Franse service te behouden, besloot men later in 1974 het schip, na talloze wererldreizen, wegens een gebrek aan rentabiliteit uit de vaart te nemen.

Het werd in 1977 verkocht aan een Saoudische zakenman. In 1979 werd het overgenomen door een Noorse rederij die het schip omdoopte tot de Noorwegen. Uiteindelijk is het schip gesloopt in 2009 in India.