ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

4 januari - Jean-Pierre Blanchard

4 januari - Jean-Pierre Blanchard

Op 4 januari 1753 werd Jean-Pierre Blanchard geboren in Les Andely in Eure. Hij begon zijn leven als bankwerker. Al snel werd duidelijk dat Balchard een een inventieve geest beschikte. Hij hield zich bezig met experimenten op het gebied van mechanica en hydrauliek. Later ontstond zijn passie voor luchtvaart.

Op 4 maart 1784 maakte hij zijn eerste luchtreis in een hete lucht ballon vanaf de militaire basis in Parijs, het Champ-de-Mars. Hij werd daarbij vergezeld door een jonge officier. Helemaal vlekkeloos verliep de vlucht niet. De ballon zakte steeds meer. Alle ballast werd overboord gegooid. Zelfs de jonge officier verdween over de rand van de mand.

Op 7 januari stak Blanchard vanuit Dover als eerste door de lucht het Kanaal over om na ruim twee en een half uur in Calais te landen. Tijdens deze tocht werd hij vergezeld door John Jeffries, een arts uit Boston.

Tijdens een ballonvaart op 4 juni 1785, testte hij een prototype van de parachute. Als gewicht gebruikte hij een hond, die de val overleefde. Dit experiment zou Blanchard’s leven later redden.

Vanaf dat moment reisde Blanchard door heel Europa om zijn vinding te presenteren. Op 12 juli 1785 voerde hij zijn eerste luchtreis, vanuit de paleistuin in Den Haag uit. Bij zijn landing in Zevenhuizen werd zijn ballon door geschrokken en woedende boeren kapot gesneden.

In 1793 voerde hij in Amerika zijn eerste ballonvaart uit.

In 1807 had Blanchard 66 ballonvaarten op zijn naam staan. Hij stierf op 7 maart 1809 aan de gevolgen van een hartaanval die hem enige maanden eerder tijdens een tocht boven Scheveningen had getroffen.

Zijn vrouw Marie Madeleine Sofie Armant, zette zijn werk voort. Tien jaar later overleed zij, nadat haar ballon in brand was geraakt door vuurwerk dat zij had afgestoken.