ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Sartilly

Uitvalsbasis voor prachtige fietsroutes

Conseil General en VVV

De hoofdstraat, D 971

Portaal van de huidige kerk
Sartilly is een gemeente in het departement La Manche, tevens de hoofdstad van het gelijknamige kanton. Het stadje ligt halverwege Granville – Avranches, en wordt doorsneden door de provinciale weg, de D 973. Satilly is ook goed benaderbaar via diverse kleinere wegen die een heerlijke fietsroute garanderen.

Sartilly heeft 1.307 inwoners. In 1962 was dat aantal 1.033. Er is dus een duidelijke stijging van het aantal inwoners. De oppervlakte van Sartilly is 11,6 km² wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 112,7 inwoners per km².

De vernieuwde kerk
Sartilly wordt wel het dorp van de zeven heuvelen genoemd. Het ligt in het midden van de heuvels Mirande, la Moricière, la Chandaveinerie, le Tilleul, le Bourg, la Cosnière en le Chesnay. Vanuit het neolithicum hebben stammen als de Galliërs, Romeinen, Saksen en Normandiers vrij vredig met elkaar samen geleefd.

Sartilly mag zich met recht de hoofdstad van het kanton noemen. Het kanton wordt aangestuurd vanuit Le Conseil General, dat haar kantoor heeft aan de D 973.

Aan de zijkant van dit pand vindt u de ingang van het VVV. Van hieruit wordt ook de gezamenlijke toeristische planning voor het gehele kanton opgemaakt, waarbij de plaatsen Sartilly, Genêt, Carolle en Saint-Jean-le-Thomas een toonaangevende rol spelen.

Alle faciliteiten om het levenaangenaam te maken, zijn binnen het kanton aanwezig. Scholen, winkels, medische voorzieningen, het is hier te vinden.

Wat Sartilly onderscheid van de omringende gemeenten is haar kerk. Overal staan kerken gebouwd in vroegere eeuwen.

De kerk van Sartilly is volledig gesloopt en in 1902 is er een nieuw gebouw neergezet. Het is een mix van diverse stijlen. Ze heeft dus niets meer gemeen met de oudere Romaanse kerk. Wat over is gebleven van de oude kerk is het schitterende portaal.