ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Carolles

De D 911 tussen Carolles en Jullouville
Carolles is een kleinere gemeente in het departement La Manche, kanton Sartilly. Het dorp bestaat feitelijk uit twee gedeelten. Carolles, dat boven op de rotskust ligt en beneden aan de kust ligt Carolles-Plage.
Het dorp is te bereiken via de D911, een heerlijke weg die, langs de kust, van Granville naar Avranches loopt.

Het kerkje van Carolles
Carolles telt ca. 734 inwoners. De totale oppervlakte is 3,85 km², wat neerkomt op 169 inwoners per km².

In het centrum van Carolles loopt een eenrichtingsweg als een cirkel om de kerk. De kerk stamt uit de 16de eeuw. Het portaal werd een eeuw later toegevoegd.

Het schitterende strand bij Carolles

Aan deze straat kunt u alles vinden wat nodig is. Er is een kleine supermarkt, een bakker, een slager, een soort Blokker, een paar gezellige bars, een restaurant en zelfs een winkeltje gespecialiseerd in een grote voorraad verschillende theesoorten. Carolles heeft zijn eigen postkantoor en een VVV. Kortom, u hoeft niet ver weg voor uw dagelijkse boodschappen.

In de 19de eeuw was Carolles een sluimerend landelijk gebied, waar voornamelijk geleefd werd van de opbrengst van landbouw en visserij. De laatste sporen van de visserij zijn terug te vinden aan het strand van Carolles-Plage.

De hoog oprijzende rotskust
In de periode tussen 1870 en 1890 ontstond een periode van opleving die haar oorsprong vond in het ontstaan van de z.g. “zeebaden”. Carolles heeft een geweldig strand dat bij laag water ongeveer een kilometer breed is. Bij hoog water slaat de zee tegen de hoogoprijzende rotskust. Het verval bedraagt soms 12 meter.


Het oude station van Carolles, thans in gebruik als gemeentehuis
Vroeg in de 20ste eeuw schiep de aanleg van de spoorlijn Parijs – Granville de mogelijkheid voor toeristen om voor betrekkelijk weinig geld de tocht naar de Normandische stranden en de Baai van Mont Saint-Michel te ondernemen. Vooral weekendgasten uit de regio Parijs maakten hier veel gebruik van. Carolles deelde in de opkomende welvaart mede door haar aantrekkelijke omgeving, haar ligging aan de zee en haar brede stranden.

In 1908 verbond een boemeltreintje langs de kust Granville met Sourdeval en stopte aan het nieuw gebouwde station van Carolles. Deze spoorweg liep over een viaduct dat de Vallee des Peintres overspande en voor toeristen aangenaam slingerend zijn weg vervolgde langs het riviertje de Crapeux.

Toegang tot le Chevalerie
In 1935 werd het station uitgebreid en werd Carolles een cultureel centrum aan de kust van Normandië. Naast de opbloeiende toeristenindustrie vestigden zich tal van schilders en schrijvers in het dorp. De meest bekende is wel Jacques Simon die zich voornamelijk bezighield met schilderen van landschappen rond de baai.

Vissers aan de baai – Jacques Simon
Vanaf 1950 nam de betekenis van de zeebaden af en viel Carolles terug tot de toestand van een sluimerstadje. Goed rondkijkend vind je echter nog steeds aanwijzingen uit haar rijke verleden. De rust en charme van anderhalve eeuw geleden bestaan nog steeds.

Wie Carolles in de zuidelijke richting verlaat, ziet dat de D 911 daar de naam Route de la Chevalerie krijgt. Aan deze weg ligt een oude ruiterschool waar in de tijd van Napoleon zijn officieren werden getraind in de omgang met paarden. De Chevalerie bestaat nog steeds.

Carolles is in onze optiek een van de leukste plaatsjes lang de kust.