ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

normandie

Inmiddels is het al meer dan 75 jaar geleden dat een van de aller-grootste invasie s die we ooit hebben meegemaakt heeft plaatsgevonden. D-Day in 1944 was dé ommekeer van de 2e wereldoorlog en het theather van deze immense operatie was Normandie. Een streek die sinds dat moment wereldberoemd geworden is vanwege de vele slagen die hier geleverd zijn en de bijzondere geschiedenis.

 

En toch is Normandie veel meer dan een aantal pagina s in een geschiedenisboek: de streek herbergt prachtige steden en dorpen en is gezegend met prachtige stranden waar het in de zomermaanden goed toeven is.

 

Sommige dorpen in de regio lijken stil te staan in de tijd en ademen het Franse platteland: prachtige plekjes met een kleine bakker en het café op de hoek maar ook met een kleinschalige herberg op het kruistpunt waar je vaak goedkoop kunt overnachten maken dit een bijzondere regio voor écht authentieke trips!

 

Qua klimaat is dat van Normandie erg vergelijkbaar met dat van Nederland: Regelmatig komen flink druilerige dagen voor waarin het maar nooit lijkt te stoppen met regenen. Toch is het ook regelmatig heel erg lekker weer; met vaak en fris zonnetje, fris windje van zee en vooral prima temperaturen.

 

Laat je dus verrassen door deze bijzondere Franse regio vol geheimen en combinaar het de slagvelden met de prachtige stranden.

voor een vakantie deals kijk hier!
Hieronder wat inspiratie en informatie om het maximale uit je bezoek aan Normandie te halen:

 

 

Hoewel de Bretonnen je graag anders willen doen geloven zijn de stranden in Normandie net zo mooi, misschien wel mooier, dan die van hun westerburen. Qua stranden is er een duidelijke scheiding te maken tussen die ten noorden van de Seinne en die ten zuiden van deze rivier.

 

De stukken strand aan de noordkant en vooral die tussen Le Havre & Dieppe liggen aan de voet van hoge krijtrotsen, een prachtig gezicht en de perfecte plek voor een dagje strand. Sluit dan af bij een van de vele restaurants in dorpen als Étretat of Yport.

 

De stranden ten zuiden van de Seine zijn wat breder. Hier zijn ook minder krijtrotsen wat ongetwijfeld de reden was dat de geallieerden juist deze plek kozen voor hun invasie. De stranden van Omaha Utah zijn dan ook hier te vinden en zijn tegenwoordig uitstekende plekken voor een dagje strand!

 

De Mont Saint Michel

De Mont Saint Michel is mischien wel eens van Frankrijk s meest bekende bezienswaardigheden na de Eifeltoren en de Sacre Coeur. Het ligt op de grens van Normanie en Bretagne en wordt dan ook vaak gezien als symbool van beide regio s.

 

Het klooster en het fort dateren uit de 8e eeuw en zijn door de eeuwen heen verder uitgebouwd. Het resultaat? Een schilderachtig fort dat omgeven wordt door water en al die jaren nooit is binnengedrongen.

 

In Saint Michel vindt je prachtige kerken, smalle middeleeuwse steegjes en heb je een geweldig uitzicht over de omringende regio.

 

De delicatessen van Normandie

Camenbert is een plaats in Normandie dus nu weet je ook direct waar deze beroemde kaas vandaan komt. De Normandische keuken staat natuurlijk bekend om de vele, vaak verse, vis die geserveerd wordt. Een bekend streekproduct zijn ook de vele appels die aan de bomen hangen. Een greep uit de bijzondere streekgerechten van Normandie die je wellicht een keer kunt proberen:

Calvados: Het bekende alcoholische drankje van meer dan 55% vol. Deze brandy wordt gemaakt van appels en fermenteert een behoorlijke tijd voordat het in jouw glas belandt.

Camenbert: Deze zachte kaas is een van de meest bekende streekproducten uit Normandie en heeft een sterke maar fruitige smaak. Je komt ‘t in Normandie overal tegen!

Caneton Rouennaise: Dit gerecht is een erg bijzondere en wordt vooral in Rouen gegeten. Het is een kuiken dat wordt geroosterd en geserveerd met saus gemaakt van het hart en de lever

Tarte normande: Nóg een appelgerecht is de tarte normande; een soort appeltaat.

 

De slagvelden van Normandie

Een van de grootste toeristentrekkers in Normandie zijn toch wel de vele locaties waar in de 2e wereldoorlog slag geleverd is door de strijdende partijen. In juni 1944 vielen meer dan 100.000 soldaten Normandie binnen in hun missie om Europa te bevrijden.

 

Hitlers verdedigingswerken waaronder de Atlantikwall moesten dit voorkomen. Een groot deel van de overblijfselen van deze betonnen verdedigingslinie langs de zee zijn intact gebleven waardoor iedere liefhebber van geschiedenis zich kan verheugen op een overdosis van indrukken!

 

Een van de meest bekende stranden is toch wel Omaha Beach waar de Amerikanen aan land kwamen. Dit was ook meteen een van de meest ontwikkelde verdedigingswerken van de Duitsers. Hiervan zijn nog erg veel overblijfselen terug te vinden, vooral bij Colleville-sur-Mer en Saint-Laurent-sur-Mer.