ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Bourgogne

Bourgogne is een Franse regio die gesitueerd is in het oosten van het land. Bourgogne is een vrij grote regio, 31.582 km², dat is ¾ van de oppervlakte van Nederland. Hoewel, de regio is iets

 

rustiger als Nederland. Er wonen slechts 52 inwoners per km².

Bourgogne is onderverdeeld in vier departementen; Cȏte-d’Or, Nièvre, Saȏne-et-Loire en Yonne. De hoofdstad van de regio is Dijon.

 

 

gezicht op Dijon

 

De regio kent een rijke historische geschiedenis. Het dankt haar naam aan de adellijke familie de Bourgondiërs die aan de wieg stonden van de regio. In de middeleeuwen was er zelfs sprake van twee Bourgognes. Het graafschap Bourgogne – het huidige France-Compte – was een rijk en zelfstandig deel van het grondgebied. Het gelijknamige hertogdom had zich onder het gezag van de Franse koning geschaard.

 

Verkeerstechnisch is Bourgogne goed te bereiken. De A6 loopt van noord naar zuid door de regio.

De A38 is een directe verbinding van Dijon naar de A38. De A31 is een directe verbinding naar Luxemburg.  Via de A36 is er een rechtstreekse verbinding naar Duitsland, de A26 doorsnijdt het land en eindigt in Calais.

 

Ook per trein is de regio goed bereikbaar met rechtstreekse verbindingen naar Parijs, Roissey, Marseille en Montbard.

 

Maar vooral om de schitterende waterwegen is Bourgogne vermaard. Tal van goed bevaarbare rivieren doorkruisen de regio, zoals de Seine, de Saȏne, de Yonne, het kanaal van Bourgogne, het kanaal Charolais en het kanaal du Nivernais.

 

 

Canal du Nivernais

 

De landbouwsector is de grootste tak van industrie in Bourgogne. De oppervlakte van de landbouwgrond beslaat ca. 60% van de totale oppervlakte. Yonne en Cȏte-d’Or zijn gekende producenten van granen (tarwe en gerst), in de streken rond Charolais, Morvan en Nivernais worden veel oliehoudende zaden geteeld, maar daar zijn ook veel grote veehouderijen.

 

Maar natuurlijk is Bourgogne beroemd om haar uitgestrekte wijngebieden; Cȏtes de Beaune, Nuits, Hautes-Cȏtes, Cȏte-Chalonnaise, Mâconnais, Beaujolais en Chablis.

Toen de Romeinen in 51 v.Ch Gallië veroverden troffen ze al Kelten aan die wijn produceerden

De eerste literaire verwijzing naar de wijnbouw stamt uit 312.

De oudst bewaard gebleven lofuiting over de Bourgondische wijnen stamt uit de Merovingische periode. Gregorius van Tours, die in 591 zijn werk “De geschiedenis van de Franken” voltooide schrijft dat de heuvels ten westen van Dijon een nobele wijn produceren die als een Falernische wijn is.

 

 

 

Wandelen tussen de wijngaarden

 

De wijnbouw werd meer en meer gecultiveerd door kloosters en abdijen. De monniken ontwikkelden nieuwe technieken en smaken. Toen het koningshuis van Frankrijk de macht overnam, ging dat ten koste van de kerk. Veel kloosters werden gedwongen hun beroemde wijngaarden te verkopen aan de steeds belangrijker wordende  bourgeoisie van Dijon.

Toen in de 18de eeuw de wegen sterk verbeterden werd dat het startsein voor commercieel verkeer van en naar Bourgogne. De eerste handelshuizen werden in de jaren tussen 1720 en 1730 opgericht.

Sommigen hiervan bestaan nog steeds zoals Bouchard père et fils uit 1731.

 

Industrie stelt in Bourgogne niet echt veel voor. Het noorden is arm aan grote bedrijven, meer naar het zuiden hebben lichtere industrieën en bedrijven zich gevestigd. Daaronder begrepen diverse soorten chemische industrieën, farmaceutische bedrijven, elektronica en kunststoffen, papier, auto-industrie en voeding.

Wel is er sinds 2005 een speciale plaats ingeruimd voor nucleaire industrie.

 

 

Uw ideale vakantieregio

 

De Bourgogne is een verrukkelijke regio om te bezoeken. Tourisme, gastronomie geschiedenis en cultuur gaan hier hand in hand. De basis hiervan ligt in kleine dorpen van de valleien van Armançon en Morvan.

De regio is rijk aan architectonisch erfgoed, kastelen, abdijen en kathedralen.

 

Bourgogne is een interessante streek om u te vestigen, of om een onvergetelijke vakantie te vieren.

 

 

 

21 Côte-d’Or.

21 Côte-d’Or.

De geboortegrond van Gustave Eiffel en van de schilder Antoine Gadan is een prachtig departement dat meer te bieden heeft dan men op het eerste gezicht zou denken.

58 Nièvre

58 Nièvre

Nièvre is departement in het zuidwesten van de regio Bourgogne. Het departement ontleent haar naam aan de gelijknamige rivier die hier ontspringt. Het is omgeven door de departementen Yonne, Cȏte-d’Or, Saȏne-et-Loire, Cher en Loiret.

71 Saȏne-et-Loire

71 Saȏne-et-Loire

Misschien wel het departement waar u altijd al naar op zoek was. Historie, cultuur, avontuur, spanning, bewegen, eten en drinken, ongerepte natuur, Saȏne-et-Loire heet het allemaal en meer

89 Yonne

89 Yonne

Yonne is een geweldig departement. Cultuur, ambachtelijkheid, gastronomie en perfecte wijnen. Yonne heeft het allemaal. Maar belangrijker nog, Yonne ontwikkelt zich in sneltreinvaat. En departement om te volgen.