ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Huizen te koop in Provence-Alpes Cote d-Azur:  zoek

Provence-Alpes-Cȏte d’Azur

 

Provence – Alpes – Côte d’Azur is een regio in het zuidoosten van Frankrijk. De regio omvat de departementen Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-de-Rhône, Var en Vaucluse.

In het oosten grenst de regio aan Italië. De zuidelijke grens is de Middellandse Zee en het vorstendom Monaco.

 

De regio is verder onderverdeeld in 18 arrondissementen, 237 kantons en herbergt 963 zelfstandige gemeenten.

Provence – Alpes – Côte d’Azur biedt ruimte aan bijna vijf miljoen inwoners. Qua oppervlakte is de regio bijna net zo groot als Nederland met 31.000 km². Dit komt neer op 157 inwoners per km².

Marseille – Paleis Longchamp

De hoofdstad van deze regio is Marseille in Bouche-du-Rhône. Het is in omvang en inwonertal de tweede stad van Frankrijk en ook de belangrijkste haven.

Nice, de vijfde grootste stad van Frankrijk, is de hoofdstad van Alpes-Maritime.

 

Het gebied werd in de oudheid al gekoloniseerd door de Grieken. Later werd het een deel van het Romeinse rijk als provincie Transalpine en kreeg het de naam Provincia Romana. Een naam die later werd vervangen door Narbonnensis.

Later werd het gebied bewoond door verschillen stammen, de Germanen, de Oost-Goten, Bourgondiërs en Franken. In 879 werd het gebied onder de naam Provence opgenomen in het Franse koninkrijk om vervolgens in de 10de eeuw opgenomen te worden in het koninkrijk van Arles. 

Aan het begin van de 12de eeuw was het onderworpen aan de graven van Barcelona tijdens het bewind van Peter II van Aragon. Later verloor het haar volledige autonomie en viel het onder het huis van Anjou, dat regeerde van 1245 tot 1482, het jaar daarop werd het geannexeerd door Lodewijk XI van Frankrijk.

Samenloop van de Rhône en de Durance

Vanwege de verscheidenheid van de verschillende departementen kun je over je Provence – Alpes – Côte d’Azur zeggen dat bijna elk denkbaar landschap voorkomt. De regio wordt gekenmerkt door een grote diversiteit en duidelijke afscheidingen per grondgebied. Ook voor wat betreft de bevolking is er een duidelijke verdeling, druk aan de kusten en weinig bewoont in de bergen.

 

Het gebied bestaat voor een deel uit hoge bergen gevormd door de zuidwestelijke Alpen in het noorden van de regio met als hoogste punt de naald van Chambeyron met een hoogte van 3.412 meter. Dan is er nog die eenzame, plotseling opduikende Mont-Ventoux die vooral bekend werd door de Tour de France. Vandaar daalt het langzaam af tot de geïsoleerde kleine kustvlakten. In het westen wordt de regio gevormd door de valleien van de Rhȏne waardoor de natte delta, de Camargue ontstaat.

Het weerstation op de Mont Ventoux

De regio kent eigenlijk twee verschillende soorten klimaat. De regio rond de Middellandse Zee verschilt aanmerkelijk van de berggebieden terwijl de afstand tussen beiden slechts een goede 100 km. bedraagt. Het mediterrane klimaat wordt gekenmerkt door veel zon, droge zomers en onregelmatige regenval. In de bergen is het aanmerkelijk koeler en zijn de winters echt winter.

 

Provence – Alpes – Côte d’Azur is een sterk verstedelijkte regio met een bevolking van 4,6 miljoen inwoners. Zij wonen voornamelijk in de vier grote steden Marseille, Nice, Toulon en Avignon, waar ooit de paus zijn zetel nog had. Maar er zijn aanzienlijk veel steden met meer dan 20.000 inwoners in het gebied. DE aanwas van de bevolking stijgt gestaag.

Het voormalig pauselijk paleis in Avignon

Daarbij  moet worden aangetekend dat dit voor een belangrijk te maken heeft met de intocht van tweede huizen bezitters.  Totaal 9,9% van de bewoners van Provence – Alpes – Côte d’Azur is afkomstig uit andere landen.

 

De regio is goed ontsloten. Tal van autowegen ( A7, A8, A50, A51, A52, A54, A55 en A57) verbinden de steden met elkaar en met andere delen van Frankrijk. Ze zijn goed onderhouden en snel bereikbaar. Daarnaast kunt u de regio door de lucht goed bereiken via de luchthavens van Nice, Marseille, Toulon, Avignon en Cannes.

…en plots rij je over de eeuwenoude brug Saint-Esprit

Uiteraard zijn de grote steden perfect bereikbaar met TGV en LGV spoorlijnen.

 

Op landbouwgebied speelt Provence – Alpes – Côte d’Azur behoorlijk mee. De rijke bodem, de zon en de klimatologisch verschillende gebieden maken een grote mogelijkheid aan teelt van producten mogelijk. In het zuiden is er veel teelt van bloemen, fruit, zoals meloenen en aardbeien, en kruiden. Meer naar het noorden komt men vrij veel veeteelt tegen.

 

De Vaucluse staat bekend om haar goede wijnen in alle variëteiten. Bekend is de muscat du Ventoux. Natuurlijk kent u de AOC’s Côtes-du-Rhône, Côtes-du-Rhône Villages, Côtes du Luberon en de Ventoux.

Domaine de la Bouverie

De markten van de Provence zijn wereldberoemd. Sommigen dateren uit de Middeleeuwen. Elk dorp of stad of zijn uitgebreide weekmarkt die zich over straten en pleinen uitstrekt. Zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen zijn ze een attractie. Ontdek hier de smaak van verse tomaten, paprika’s sla, groene en zwarte olijven, uien, knoflook, abrikozen, vijgen, perziken, druiven en truffels. Maar ook kramen met kleurrijke stoffen worden aangeboden. Tafelkleden, servetten, kussens in alle soorten en maten. Geniet of koop ambachtelijk serviesgoed of aardewerk. Maak van een bezoek aan de markt een feestje.

Lavendelkraam op de markt in Aix en Provence

Provence – Alpes – Côte d’Azur is toeristisch gezien de drukste regio van Frankrijk. De diversiteit van de regio is dan ook een ware uitnodiging en biedt plaats aan elke vorm van ontspanning.

De kuststreek heeft 135 jachthavens en biedt plaats aan 60.000 jachten en schepen. Er is ruimte voor stedelijk toerisme met prachtige kunst en historische plaatsen. De regio heeft veel te bieden op het terrein van plattelandstoerisme. Nergens vind u in Frankrijk een grotere concentratie van casino’s.

Provence – Alpes – Côte d’Azur telt 66 golfbanen en 68 skigebieden. Niet genoeg? Pak de fiets en beklim de Mont-Ventoux.

De oude vissershaven van Cannes

Maar ook op industrieel gebied staat de regio haar mannetje. 20% van de industriële activiteit is gerelateerd aan defensie, waarmee zij het grootste aandeel van Frankrijk levert. La Ciotat is de grootste scheepswerf van Frankrijk. Er is veel petrochemie in Port-Saint-Louis-du-Rhône, in Fois-sur-Mer en Berre L’Etang.

Ook andere industrieën zoals micro elektronica, nucleaire energie, chemo en bio-industrie bieden veel werkgelegenheid.

Universiteit van Avignon

Provence – Alpes – Côte d’Azur telt zes universiteiten; Aix-Marseille I, II en III, Nice Sophia-Antipolis, Toulon en Avignon. Ook zijn er een aantal toonaangevende onderzoeksinstituten.

 

Zoekt u een regio voor vakantie of vestiging, dan heeft Provence – Alpes – Côte d’Azur voor elke smaak wel iets te bieden. En smaak? Vergeet vooral niet te gaan smullen in een van de geclassificeerde bistro’s de pays.

Eet smakelijk

 

 

 

 

04 Alpes-de-Haute-Provence

04 Alpes-de-Haute-Provence

In voorbereiding

05 Hautes-Alpes

05 Hautes-Alpes

In voorbereiding

06 Alpes-Maritime

06 Alpes-Maritime

In voorbereiding

13 Bouches-du-Rhȏne

13 Bouches-du-Rhȏne

In voorbereiding

83 Var

83 Var

In voorbereiding

84 Vaucluse

84 Vaucluse

In voorbereiding