ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Midi-Pyrénées

 

Midi- Pyrénées is een regio in het zuiden van Frankrijk. Het is de grootste regio van Frankrijk op het Europese vasteland. De oppervlakte bedraagt 45.348 km², wat vergelijken is met het grondgebied van Denemarken. In het zuiden grenst deze regio aan Spanje en het Prinsdom Andorra.

 

Vanwege de grote oppervlakte en de bestuurbaarheid te garanderen is Midi- Pyrénées opgedeeld in acht departementen: Ariège, Aveyron, Haute-Garonne, Gers, Lot, Tarn en Tarn-et-Garonne. Het is verder bestuurlijk verdeeld over 22 arrondissementen, 293 kantons en bestaat uit 3.020 zelfstandige gemeenten.

Zicht op Auriac

 

De hoofdstad van Midi- Pyrénées is Toulouse, tevens de prefectuur van het departement Haute-Garonne.

De Garonne is de belangrijkste rivier van deze regio waar een aantal zijrivieren in uitstromen, o.a. de Gers, de Ariège, de Lot, de Sane en de Tarn. Midi- Pyrénées daalt langzaam af van de hoogvlakten van het Centraal Massief en de bergen van de Pyreneeën naar de kust aan de Middellandse Zee. Hoewel dit heel geleidelijk gaat zijn er grote hoogteverschillen tussen de kust en het achterland. Midi- Pyrénées staat dan ook garant voor een bijzonder afwisselend landschap.

 

Reliëfkaartje van Frankrijk.

 

 

Ook op cultureel gebied heeft de regio veel te bieden. Elke stad herbergt wel een paar prachtige musea. Er zijn tal van kastelen die op uw bezoek wachten. We willen wel even uw aandacht vestigen op het Musée Toulouse Lautrec in Albi, waar de grootste collectie van werken van deze schilder bijeen is gebracht.

 

Henri Marie Raymond, Graaf van Toulouse-Lautrec-Monfa werd hier op 24 november 1864 geboren. Dit kleine mismaakte kereltje ontwikkelde zich tot een van de grootste grafici, lithogaren en schilders van Frankrijk. Maar hij was ook de decadente aristocraat die er genoegen in schepte de vunzigheid, de politieke wanorde, de hypocrisie en het eenzame en legen leven van zijn tijd uit te beelden, zonder te moraliseren of het leveren van pretentieus commentaar.

 

Toulouse Lautrec

 

Met haar 441.802 inwoners op 1 januari 2010 is Toulouse de vierde grootste stad van Frankrijk, na Parijs, Marseille en Lyon. De agglomeratie telt 1.232.389 inwoners.

De binnenstad wordt gekenmerkt door de karakteristieke architectuur van het zuiden van Frankrijk. De stad heeft de bijnaam “Ville Rosé”. Dat heeft alles te maken met de gebruikte bouwmaterialen, de kleur van de bakstenen van klei.

Straatje in de binnenstad van Toulouse

 

De economie van Midi- Pyrénées is voornamelijk geconcentreerd in het enorme stedelijk gebied rond Toulouse. Deze bedrijvigheid straalt uit op de naburige steden zoals Carcassonne, Albi, maar vooral Montouban. De belangrijkste werkgever binnen de regio is Airbus, de grootste fabrikant ter wereld van commerciële vliegtuigen. Het bedrijf biedt werk aan 20.000 mensen. Eenzelfde aantal mensen is werkzaam in de toeleveringsindustrie.

 

Airbus A380

 

Maar ook het CNES (Centre National d’Etudes Spatiales) dat onderzoek uitvoert op het gebied van de ruimtevaart en EADS (European Aeronautics Defence and Space Company) een bedrijf dat wereldwijd bekend is om haar specialisaties op het gebied van ruimtevaart en defensie zijn in Toulouse gevestigd. Als u er toch in de buurt bent ga, vooral met kinderen, eens op visite in het Aerospacemuseum waar u kennis kunt maken met raketten en zelfs een model van het MIR ruimte station

De Ariane 5

 

Toulouse is belangrijk als onderzoekcentrum vanwege de aanwezigheid van maar liefst drie universiteiten en een groot aantal hogescholen. Industrie en opleidingen werken nauw samen op het gebied van onderzoek, hetgeen vaak verbluffende resultaten oplevert. Toulouse is, na Parijs en Lyon, de derde grootste studentenstad van Frankrijk.

Eén van de universiteiten van Toulouse.

 

 De rest van de regio staat niet stil en blijft niet achter bij de economische ontwikkeling. Tarbes, de tweede stad van de regio is zich stevig aan het ontwikkelen als industrieel centrum met het bedrijf GIAT, tegenwoordig een onderdeel van Nexter als koploper.

 

Albi – Tarn

 

Ook de streek rond Albi begint een steeds grotere rol te spelen in de regionale economie. Vooral veel bedrijven in de dienstverlenende sector hebben zich hier gevestigd. De belangrijkste overweging om voor deze streek te kiezen zijn de goedkopere grondprijzen en vestigingsvoorwaarden.

 

In Tarbes ligt de derde stad van de regio, Castres. Hier bevindt zich Laboratoires Pierre Fabre, een Franse farmaceutische en cosmetische multinational met vertakkingen over de hele wereld.

Op het moederbedrijf in Castres wordt werk geboden aan 6.700 mensen.

 

Landbouw is een niet te onderschatten bron van inkomsten voor Midi-Pyrénées. De regio staat op de tweede plaats van de belangrijkste agrarische centra van Frankrijk. Sprekend over wijn gaan onze gedachte meteen uit naar Bordeaux of Rousillon. Daarbij word aan prachtige wijngebieden in Fronton, Cahors, Marcillac en Côtes-de-Millau voorbij gegaan. Ook hier worden wijnen geproduceerd die de competitie met andere regio’s gerust aan kunnen gaan.

Cahors wijnen

 

De toeristenindustrie neemt een belangrijk plaats in de economie van Midi- Pyrénées. In 2012 bezochten 16 miljoen vakantiegangers de regio. Daarvan waren15% (2,4 miljoen) afkomstig uit het buitenland. De toeristenindustrie groeit snel. De grotere steden hebben schijnbaar een grote aantrekkingskracht op mensen. Desalniettemin, het eco-toerisme, zoals in gebieden als Quercy, Lot en Comminges trekt snel aan.

 

Sprekend over wintersport in Frankrijk denk je meteen aan de Franse Alpen. Na een lange periode van promotie heeft men toeristen er eindelijk van kunnen overtuigen dat wintersporten in de Pyreneeën net zo mooi en goed is, zo niet beter is als in andere delen van Frankrijk.

 

Naar rato van nationaliteit die deze regio bezoeken staan Nederlanders op de eerste plaats met 22% van het totaal.

 

Midi- Pyrénées is goed ontsloten. De regio wordt doorsneden door maar liefst twaalf A-wegen die samen met 10 routes nationales kriskras door de regio lopen. Architectonische hoogstandjes ontbreken hier niet in. Zoals het Viaduct van Millau.

Door de lucht is Midi- Pyrénées te bereiken via vijf grote regionale luchthavens: Toulouse-Blagnac, Brive-Vallée de la Dordogne, Castres-Mazamet, Rodez-Aveyron en Tarbes-Lourdes-Pyrénées

 

Viaduct van Millau

 

Als je toch in Midi- Pyrénées bent, vergeet dan niet te proeven van de Cassoulet, een regionale specialiteit van de regio. Drie steden strijden om het beste recept: Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse.

De ingrediënten bestaan onder andere uit witte bonen, tomatenpuree, kruiden en zout, gekonfijte eenden boutjes, worstjes en eenden- ganzen- of varkensvet. Lekker is het in ieder geval wel.

 

Cassoulet

 

Kortom, Midi- Pyrénées is een regio die veel te bieden heeft, zowel aan toeristen als aan mensen die zich hier permanent zouden willen vestigen. Van het grootste katholieke bedevaartsoord “Lourdes” tot het prachtige Goya Museum in Castres, deze regio heeft het.

 

 

 

 

 

 

09 Ariège

09 Ariège

In voorbereiding

12 Aveyron

12 Aveyron

Aveyron, centrum van de driehoek.

31 Haute-Garonne

31 Haute-Garonne

In voorbereiding

32 Gers

32 Gers

In voorbereiding

46 Lot

46 Lot

In voorbereiding

65 Hautes-Pyrénées

65 Hautes-Pyrénées

In voorbereiding

81 Tarn

81 Tarn

Tarn, volgens velen een van de armste departementen van Frankrijk. Laat u echter verassen door de rijkdom van deze streek.

82 Tarn-et-Garonne

82 Tarn-et-Garonne

In voorbereiding

Wonen in de Midi-Pyrénées, een feest

Wonen in de Midi-Pyrénées, een feest

De Midi-Pyrénées, een heerlijk gebied om te wonen, maar vooral te leven.