ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Vakantie Huizen / Gites in Compte:

Franche - Compte

 

Franche-Comté is de meest oostelijk gelegen regio van Frankrijk. In het Noorden grenst het aan Elzas, Lorraine en Champagne-Ardenne. In het westen schurkt het tegen Bourgogne aan. De zuidelijke buurman is Rhône-Alpes en in het oosten ligt Zwitserland.

 

 

Baume-les-Messieurs

 

Franche-Comté behoorde vanaf de 14de eeuw aan de Bourgondische hertogen. Vanuit dit perspectief was het in een personele unie verenigd met de Bourgondische Nederlanden en later, door erfopvolging met de Habsburgse Nederlanden. Van 1678 tot aan de Franse Revolutie was deze regio een zelfstandige provincie.

Franche-Comté is onderverdeeld in vier departementen: Doubs, Jura, Haute-Saône en Territoire de Belfort. Het bestaat verder uit 116 kantons en 1.786 zelfstandige gemeenten. De hoofdstad van deze regio is Besançon.

 

 

De citadelle van Besancon

 

De naam van de regio is afgeleid van “het vrije graafschap van Bougondie”. De regio is een van de weinige Franse regio’s waarvan het huidige grondgebied substantieel overeenkomt met de voormalige Koninklijke provincie. Het omvat de oude provincie Franche-Comté de Bourgogne, waar later de provincie Montbeliard en Belfort aan werden toegevoegd. In 1871 werd een deel van Alsace aan het departement geannexeerd. Deze relatieve historische eenheid, gekenmerkt door een grote autonomie van de vroegere provincie (met name de invloed van het huis van Habsburg), verklaart de sterke eigen identiteit van de regio.

Een van de beroemdste inwoners uit die periode is Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje is in 1557 in Vuillafans in Doubs geboren. Maar ook Louis Pasteur zag in december 1822 in deze regio het levenslicht.

 

   

 

Baltasar Gerards en Louis Pasteur

 

Gezien vanuit de ligging van de regio, in het centrum van Europa sprak het voor zich dat  Franche-Comté een belangrijke politieke en economische plaats in zou gaan nemen. Grenzend aan Zwitserland en op een steenworp afstand van grote landen als Italië en Duitsland is het voorbestemd een sterk economische centrum te zijn.

 

De regio Franche-Comté is een bergachtig gebied. Het omvat een belangrijk deel van de Jura. In het noorden van de regio bevinden zich de Vogezen. De drie belangrijkste bergtoppen van de regio zijn de Crêt Pela met een hoogte van 1.495 meter, de Mont d’Or met 1.463 meter en de wereldbekende Ballon d’Alsace met een hoogte van 1.247 meter. Deze laatste werd op 10 juli 1905 voor het eerst beklommen door de deelnemers aan de Tour de France. Dat was de eerste bergetappe. In later jaren passeerde de karavaan nog tal van keren deze berg.

 

 

Ballon d'Alsace

 

De regio telt 5.350 km aan rivieren en beken. Daarvan staat 4.549 km bekend als uitstekend viswater. De belangrijkste rivieren zijn de Saone, de Ain, de Cruisance de Doubs, de Loue en de Lion. Daarnaast telt dit paradijs voor vissers maar liefst 80.000 meren en vijvers. Het zijn er te veel om op te noemen, toch willen een uitzondering maken en u wijzen op de schoonheid van het Lac de Vouglans.

 

 

Lac de Vouglans

 

Circa 43% van het grondgebied van Franche-Comté, 705.000 ha. is bosgebied. Er zijn grote bossen van beuk, eik en spar. De fijnspar en de witte den zijn exemplarisch voor de Jura. Het bos van Chaux met een oppervlakte van 22.000 ha. geldt als het tweede grootste loofbos van Frankrijk.

In deze bossen, in combinatie met het vele water, is een enorme biodiversiteit aanwezig. Al wandelend kunt u plots oog in oog staan met herten, wilde zwijnen, eekhoorns en wilde katten. Veel vogelsoorten komen hier voor, waaronder het auerhoen en de rode wouw. Sinds een tiental jaren zijn ook de lynx en gemzen terug aan het keren.

 

De totale bevolking van Franche-Comté was in 2009 1.168.208 inwoners. De groei van de bevolking is in de laatste jaren gestegen met 0,45%. Vanuit demografisch oogpunt is de bevolking vooral geconcentreerd rond de grotere steden. De hoger gelegen delen en de plateaus zijn, op enkele stadjes en dorpjes na, nauwelijks bewoond. Besançon is het grootste stedelijk gebied van de regio en telt ongeveer een kwart miljoeninwoners, gevolgd door de agglomeraties rond Belfort en Montbeliard die goed zijn voor bijna 280.000 inwoners.

 

 

Kasteel en leeuw van Belfort

 

Op economisch gebied speelt Franche-Comté een behoorlijke rol. Op agrarisch gebied staat de omgeving Montbeliard hoog aangeschreven. Hier wordt vooral veel veeteelt beoefend. Uit deze omgeving komen prachtige kazen, zoals le Comte, de Mont dÓr, de Morbier, le Blue de Gex en la Cancoillotte.

 

Ook de productie van graangewassen en oliehoudende zaden is aanzienlijk. De regio is ook een behoorlijke verbouwen van wijnen. Franche-Comté is de enige Franse regio die vijf verschillende wijnen produceert, rood, wit, rosé, gele en strowijn.

Dan is er natuurlijk de grote houtindustrie.

 

 

Kasteel van Montbeliard

 

In relatie tot het aantal inwoners is Franche-Comté de eerste industriële regio van Frankrijk. Het stedelijk centrum Belfort – Montbeliard is een expertisecentrum voor de voertuigtechniek in de toekomst, voornamelijk op het gebied van treinen en auto’s.

De afdeling van Peugeot-Citroen in Sochaux is de grootste vestiging van dit bedrijf in Frankrijk. Deze afdeling biedt werk aan ca. 14.000 arbeiders. Hier lopen o.a. de Peugeot 308, de 3008 en de nieuwe 5008 van de band. Ook wordt hier de Citroen DS 5 hybride geproduceerd.

 

 

De Citroen DS 5

 

Een andere grote werkgever is Alstrom, gespecialiseerd in de productie van treinen, met inbegrip van de TGV, maar ook generatoren en industriële turbines. Dan is er nog General Electric, bekend van de productie van gasturbines.

Als je toch in Sochaux bent om bijvoorbeeld een eredivisiewedstrijd van een grote Franse club te bezoeken, het is tenslotte maar een dorpje van nog geen 5.000 inwoners, ga dan ook eens kijken in het Musée Adventure Peugeot. Hier krijgt u een prachtig overzicht van het verleden, het heden en een blik op de toekomst van dit bedrijf.

 

 

Peugeot Museum

 

De stad Besançon is een van Europa ’s grootste centra voor mechanica. Het is historisch centrum van uitgelezen microtechnologie, tijd-frequentie en biomedische industrie. In samenwerking met de in regio gevestigde industrie is in Besançon een van de grootste technische universiteiten ontstaan met ruim 200.000 ingeschreven studenten.

 

In de zomer biedt Franche-Comté wandelaars, wielrenners en vissers tal van mogelijkheden. De outdoor accommodatie concentreert zich vooral in het land van de meren met relatief grote campings.

Als het gaat sneeuwen ondergaat de regio een complete metamorfose. Het is dan een van de grootste langlaufgebieden van Europa. Iedereen kan hier een parcours vinden dat bij hem of haar past. Ook schaatsen op een van vele bevroren meren behoort tot de mogelijkheden, net als ritten maken in een honden/ of arreslee.

 

 

Over natuurschoon gesproken...

 

In Montbeliard is de grote Kerstmarkt een grote toeristische trekpleister.

 

Als u toch door de regio aan het zwerven bent: In Arc-et-Senans bevindt zich de Koninklijke zoutziederij die door de Unesco op de werelderfgoedlijst is geplaatst

 

 

Hoofdkantoor  Koninklijke zoutziederijen

 

Het Comtois wegennet is goed ontwikkeld. De A36 is de hoofdas die Duitsland met de Elzas verbind en doorloopt via Lyon naar Marseille. De belangrijkste steden in deze regio zijn aangesloten op deze snelweg. Franche-Comté wordt gedekt door het spoorwegnet TER Franche-Comté.

 

Tenslotte, het Festival Eurockeennes de Belfort is een van de grootste muziekfestivals van Frankrijk. Een deel van dit succes is te danken aan de plaats van uitvoering, Malsucy. Het driedaags evenement wordt in de open lucht gehouden tussen de vijver en het meer Veronne Malsaucy in de stad Sermamagny.

 

 

Festvalterrein in het water

 

 

Zoekt u naar een regio die bruist, mogelijkheden biedt zowel op het gebied van werk als toerisme. Dan is Franche-Comté een ideale plaats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 Doubs

25 Doubs

In voorbereiding

39 Jura

39 Jura

In voorbereiding

70 Haute-Saȏne

70 Haute-Saȏne

In voorbereiding

90 Territoire de Belfort

90 Territoire de Belfort

In voorbereiding