ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Champagne-Ardenne

 

Champagne, een regio in het noordoosten van Frankrijk, was tot aan de Franse revolutie een van de provincies van Frankrijk. In 1790 werd de provincie opgeheven en ingedeeld in departementen.

Na de nodige grenswijzigingen is er tegenwoordig sprake de regio Champagne-Ardenne.

De naam is te verklaren doordat de regio voornamelijk bestaat uit de oude provincie Champagne, kleinere gebieden uit de Maasvallei en het Ardennen massief.

 

 

Het rustige landschap van Champagne-Ardenne

 

In het noorden heeft het een gemeenschappelijke grens met het Waals Gewest in België Daardoor is Champagne-Ardenne redelijk goed en snel bereikbaar vanuit de lage landen.

De regio is opgedeeld in vier departementen: Ardennen, Aube, Marne en Haute-Marne. Het bestaat verder uit 15 arrondissementen, 146 kantons en 1.947 zelfstandige gemeenten.

 

Met slechts 1.338.000 inwoners is het een van de vijf minst bevolkte regio’s van Frankrijk. De prefectuur is gezeteld in Chalons-en-Champagne, terwijl Reims met 218.000 inwoners en Troyes met 130.000 ingezetenen de grootste en drukstbevolkte steden van deze regio zijn.

 

Een belangrijk deel van het grondgebied bestaat uit een groot kalkstenen (mergel) plateau wat een perfecte ondergrond is voor de teelt van de druiven die uiteindelijk champagne op moeten leveren.

 

De regio heeft sinds de oudheid tal van belangrijke gebeurtenissen mogen beleven. Onder het Romeinse rijk, toen Reims nog Durocortorum werd genoemd was het een belangrijk kruispunt van oude wegen en een van de drukst bevolkte steden van het noorden.

 

Reims (de oorspronkelijke naam is Riemen) is altijd van grote betekenis geweest. Al in de derde eeuw beschikte het over een bisschop.

De stad werd in 407 en in 451 volledig verwoest. Maar de stad herstelde zich onder bisschop Remigius

 

 

Gemeentehuis van Reims

 

Reims is van oudsher de stad van de Franse koningen. Clovis I wist alle Frankische stammen onder zich te verenigen en werd de eerste koning van de Franken. Hij leefde van 466 tot 511. Clovis I liet zich door Remigius van Reims dopen en werd daardoor de eerste katholieke koning van Frankrijk. Daardoor kreeg de stad een groot aanzien aan het Franse hof en zou de kroningstad van Frankrijk blijven tot 1825.

De kleine kerk waarin deze gebeurtenis plaats vond, is later omgevormd tot het klooster van Saint-Remi.

 

 

De doop van Clovis

 

Later werden in Reims bijna alle Franse koningen gekroond en gezalfd. Lodewijk de Vrome kreeg hier in 816 van de paus de keizerskroon. De beroemdste koning is waarschijnlijk wel Karel de VII. De dauphin was door Jeanne d’Arc in 1429 naar Reims gebracht nadat zij de stad tijdens de 100-jarige oorlog op de Engels-Bourgondische alliantie had veroverd.

 

In 1210 vond in Reims een grote stadsbrand plaats. Daarbij werd de oude kathedraal geheel verwoest. In 1211 werd begonnen met de bouw van de huidige kathedraal. Deze Notre-Dame is met haar prachtige westgevel en bekende beeldhouwwerken een van de voornaamste Gotische kathedralen.

 

In de middeleeuwen bloeide de regio op en werd een grote reputatie opgebouwd in West Europa. Vooral de vele beurzen in de verschillende steden, zoals Reims, Epernay, Sedan, Troyes en Chaumont in deze regio trokken veel publiek en stonden aan de wieg van een bloeiende economie.

 

 

 

Wie lust het niet?

 

De oorsprong van het departement ligt in het graafschap Champagne. Dit graafschap ontstond door de samenvoeging van de graafschappen Meaux en Troyes op initiatief van de graven van Vermandois. Later ging de macht over naar de graven van Blois. In de 13de eeuw werd het graafschap bij Frankrijk gevoegd door het huwelijk van Johanna I van Navarra met Philips van Frankrijk (de schone) die in 1285 onder de naam Philips IV van Frankrijk tot koning werd gekroond.

 

De Champagnestreek is ook bekend van de vele veldslagen die hier in de loop der eeuwen werden uitgevochten. Op 20 juni 451 werd op de slagvelden bij Catalauniques (in de buurt bij het huidige Troyes) generaal Aetius door Attila de Hun verslagen. Het begin van de grote volksverhuizing.

Op 20 september 1792 werd in deze regio de Slag van Valmy uitgevochten.

 

Ook tijdens de beide Wereldoorlogen hebben zich bloedige veldslagen in deze regio afgespeeld. Bekend zijn de beide slagen om Marne in 1914 en 1918. In 1940 werd bitter gevochten omdat de Duitsers een doorbraak door de Ardennen wilden forceren, hetgeen lukte en waardoor het Franse leger werd verslagen.

In 1944 was de regio opnieuw het toneel van felle gevechten tijdens de Battle of the Bulge.

 

 

Wijngaarden in Champagne

 

“La Champagne” is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk. De mousserende wijnen zijn bekend en geliefd over de hele wereld. Ze wordt voornamelijk geproduceerd uit drie verschillende druivensoorten; de pinot noir en de pinot meunier, twee blauwe druivenrassen en de witte druif de chardonnay.

 

De meeste champagne is een blend van deze drie. Wanneer er alleen gebruik wordt gemaakt van de Chardonnay vermeldt men op het etiket dat het om een Blanc de Blancs gaat. Wanneer enkel de Pinot Noir wordt gebruikt, spreekt men over een Blanc de Noirs.

 

Beroemde Champagnehuizen zijn o.a. Moët & Chandon, Pommery, Taittinger, Pommery, Mercier, Bolliger en Krug.

De productie van Champagne bevindt zich voornamelijk in en rond Epernay. In deze stad is een lange straat die l’avenue de Champagne heet. De genoemde wijnhuizen hebben hier hun hoofdzetel.

 

 

Hoofdvestiging van Moët & Chandon

 

De champagne wordt zoveel gekocht dat er op een gegeven ogenblik een schaarste begon te ontstaan. In 2008 werd daarom door de Franse wijnbranche besloten de 319 districten die het predicaat Champagne aan de mousserende wijn mochten geven, uit te breiden. Momenteel behoren 357 districten tot de champagnestreek.

 

Maar Champagne-Ardenne heeft natuurlijk meer dan wijn. In deze voornamelijk agrarische regio, meer dan 60% van het gebied is landbouwgebied, wordt veel graan geproduceerd, veelal tarwe, zomer- en wintergerst. Maar de teelt van alfalfa is belangrijk geworden.

Ook worden hier veel bieten en erwten en aardappelen verbouwd. Daarnaast is koolzaad voor de productie van biobrandstof sterk in opkomst.

Veeteelt is minder voorkomend.

 

Op industrieel gebied staat de regio haar mannetje. Het is de geboortegrond van Nicola Appert. Hij was de eerste die een methode om voedsel te conserveren ontwikkelde. Hij gebruikte daarvoor een systeem door het voedsel te steriliseren door het te verhitten in hermetisch afgesloten glazen bokalen en tinnen blikken. Jawel, de methode die nu nog steeds wordt gebruikt.

Er zijn een beperkt aantal fabrieken waar meer dan 1.000 mensen werkzaam zijn. Dat zijn PSA-Peugeot-Citroen in Villers, Het farmaceutische bedrijf Boehringer-Ingelheim in Reims, in Epernay vinden we het hoofdhuis van Moet & Chandon en Vestion in Charleville-Mezières is een grote leverancier voor de automotive industrie.

 

 

Kathedraal van Reims

 

Champagne-Ardenne heeft een aantal prachtige grote steden waarvan Reims de bekendste is. In de eerste tien jaren van deze eeuw werden in Reims en omgeving grote werken uitgevoerd. De kathedraal werd gerestaureerd, het spoorwegstation werd gerenoveerd en de beroemde tram van Reims werd aangelegd.

Maar vergeet Troyes met haar mooie oude gebouwen niet, net zo min als Chalons-en-Champagne met haar prachtige klooster en haar waterwegen, Langres met de imponerende stadsmuren en Epernay met haar grotten, de valleien van de Marne en de Maas of Sedan met haar oude kasteel.

Charleville-Mezières is de wereld hoofdstad van de marionetten. Elke twee jaar wordt hier een knetterend festival georganiseerd.

 

 

Kasteel van Sedan

 

Over de weg is Champagne-Ardenne goed ontsloten. Tal van snelwegen doorsnijden de regio. De A4 – A5- A26 – A31 en A34 garanderen perfecte verbindingen met Parijs, Calais, Strasbourg, en andere delen van het land, zo ook met België, Luxemburg.

 

Tegenwoordig is Reims het spoorwegknooppunt voor de regio. In 1990 werd het station geschikt gemaakt voor de TGV. Het is momenteel het kruispunt van vier belangrijke spoorlijnen.

 

Champagne-Ardenne is een mooie regio, gelegen tussen Parijs en Luxemburg en biedt veel mogelijkheden. Het is zeker een aanrader voor een midweek verblijf of een weekend.

 

 

 

 

 

 

 

08 Ardennes

08 Ardennes

In voorbereiding

10 Aube

10 Aube

In voorbereideing

51 Marne

51 Marne

In voorbereieding

52 Haute-Marne

52 Haute-Marne

In voorbereiding