ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Centre

 

 

Historisch gezien is deze regio gevormd door de samenvoeging van vier originele provincies. Gedurende de tijd dat Frankrijk nog een koninkrijk was, waren Orléans, Berry, Touraine en Anjou toonaangevend en bijzonder welvarend. Deze oude rijkdom is nog steeds terug te vinden in de ontelbare kastelen waar de adel zich bezig hield met kunst, cultuur en studie.

De geschiedenis van Regio Centre wordt voor een belangrijk deel bepaald door de verschillen van mening tussen de diverse identiteiten. De oude cultuur-historische provincies wensten hun eigen sterke identiteit niet op te geven.

Er wordt in Frankrijk wel gezegd dat, toen men klaar was met de indeling in nieuwe regio’s, men van de restjes deze regio heeft samengesteld.

 

 

Gemeentehuis van Orléans

 

De verschillen in diversiteit en identiteit hebben lang voor verdeeldheid gezorgd. Zo heeft het nogal wat voeten in aarde gehad om een hoofdstad aan te wijzen. Het werd uiteindelijk Orléans, terwijl Tours op basis van oppervlakte en inwonersaantal wellicht meer aanspraak op deze titel kon maken.

 

Ook over de naamgeving werd de nodige discussie gevoerd. Men kon aanvankelijk niet kiezen tussen Val-de-France, Val-de-Loire, Cœur-de-France en Centre Val-de-Loire. Het duurde van 1990 tot 1994 voor men tot een besluit kwam. Gekozen werd voor Centre Val-de-Loire.

Toch had men even buiten de waard gerekend. De Franse wet schrijft voor dat, als men een regio een andere naam geeft, de besturen van andere regio’s daar hun toestemming aan moeten verlenen.

De perfect van Pays-de-la-Loire eiste bescherming voor de toevoeging Loire. Hoewel nooit in stemming gebracht, werd uiteindelijk de regio Centre genoemd.

 

 

Universiteit van Tours

 

Inmiddels is de rust over de regio neergedaald. De onderlinge na-ijver is zo goed als verdwenen wat blijkt uit diverse vormen van samenwerking, onder andere die tussen de universiteiten van Orléans en Tours, welke zijn samengegaan en nu door het leven gaan als Centre-Loire Valley-University.

 

De regio heeft haar eigen motto: “In Centrum ben jij het centrum”.

 

De regio bestaat uit zes departementen, 185 kantons en omvat 1.842 gemeenten. De totale oppervlakte is 39.151 km². en is dus groter dan Nederland.

 

Centre is de grootste graanproducent binnen Frankrijk en de zesde industriële regio van het land. Niet in de laatste plaats vanwege de aanwezigheid van vier grote kerncentrales in Chinon, Saint-Laurent-des-Eaux, Dampierre en Belleville. Gezamenlijk nemen zij de volledige energieproductie voor de regio voor hun rekening. Frankrijk is voor 15% afhankelijk van de energie die hier wordt opgewekt.

 

 

Hernieuwbare energie uit koolzaad

 

Hout staat daarbij voorop in het gebruik van hernieuwbare energie. De totale beboste oppervlakte beslaat 22% van de regio en is sinds vorige eeuw met 40% toegenomen. In Centre zijn ca. 650 bedrijven en zagerijen actief op het gebied van houtverwerking.

Centre is de grootste producent van koolzaad waaruit 5% van de biodiesel wordt gewonnen. Ook wordt tarwe en suikerbiet ingezet voor het winnen van biobrandstoffen

 

De Loire doorkruist de regio van oost naar west. Aan beide oevers ziet men het land sterk oplopen en vormen zich verschillende plateaus.

 

 

Kastelen langs de Loire

 

In Champagne Berry bestaan zij uit zacht glooiend kalksteen. Meer naar het zuidoosten vindt men het Brenne land, met zijn “duizend meren”.

Beroemd zijn natuurlijk de bossen van Orléans en de grote klei afzettingen van de Sologne waar in de loop der jaren duizenden kunstmatige visvijvers zijn gecreëerd, omgeven door heide en struikgewas en waar het voor vogels en wilde dieren een waar paradijs is geworden.

 

 

Vissen in de meren van Sologne

 

Het grondgebied van Centre herbergt drie grote regionale parken; de Brenne, het park van de Loire-Anjou-Touraine en de Perche.

 

Regio Centre is goed ontsloten, tal van snelwegen doorsnijden het land, U kunt van Parijs naar Lyon via de A6, naar Bordeaux via de A10, Naar Clermont-Ferrand over de A71, naar Rennes en Nantes via de A11. Langs Nevers loopt de A77, de A20 gaat via Toulouse.

 

Daarnaast is er een goede spoorwegverbinding met alle grote Franse steden.

 

Centre herbergt tal van prachtige en historische steden. Ga een kijken in Orléans, Blois, Bourges, Chartres of Tours.

In deze steden vind je veel historisch erfgoed zoals de kathedralen van Chartres, Orléans en Tours.

 

 

Kathedraal van Chartres

 

De Kathedraal van Chartres, een van de grootste van Frankrijk, is vooral bekend om haar gebrandschilderde ramen. Het Gotische schip werd gebouwd in de 13de eeuw en de kathedraal werd in 1979 uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESO.

Datzelfde overkwam de Kathedraal Saint-Etienne in Bourges in 1992. Maar de kathedralen van Orléans en Tours zijn evengoed prachtige voorbeelden van Gotische Kunst.

 

 

Wie kent niet de fameuze kastelen aan de Loire van wie het Château de Chenonceau uit de 14de eeuw en Château Chambord uit de 13de eeuw wel de bekendste zijn.

In de late middeleeuwen veranderde de architectuur en deed de renaissance haar intrede

Het kasteel van Chenonceau is een van de oudste gebouwen langs de Loire. Hij werd bekend vanwege de “Vrouwen van Chenonceau” die hier hun vakanties doorbrachten. Onder hen Catharine de medici en Diana van Poitiers.

 

 

Kasteel van Chenonceau

 

Centre, met haar afwisselende natuur, haar mooie steden biedt echt wel alles wat u zich maar kunt wensen en is uw bezoek meer dan waard.

 

18 Cher

18 Cher

In voorbereiding

28 Eure-et-Loir

28 Eure-et-Loir

In voorbereiding

36 Indre

36 Indre

In voorbereiding

37 Indre-et-Loire

37 Indre-et-Loire

In voorbereiding

41 Loir-et-Cher

41 Loir-et-Cher

In voorbereiding

45 Loiret

45 Loiret

In voorbereiding