ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Haute Normandie

 

Normandië is verdeeld in twee regio’s; Haute en Basse Normandie.

De verdeling van Normandië is eigenlijk gebaseerd op de ligging van de 49ste breedtegraad.

 

 

De kust van Haute Normandie

 

In 1956 is Normandië, dat vanwege haar omvang bijna onbestuurbaar was geworden opgesplitst in twee delen. Haute Normandie is eigenlijk het oostelijke deel van het voormalige Normandië.

De kust wordt voor een belangrijk deel bepaald door tal van grillige krijtrotsen die ook wel falaises worden genoemd. Hier en daar liggen kiezel en zandstranden. Een deel van de kust wordt de Côte Fleurie  (bloemenkust) genoemd.

 

 

De krijtkust

 

Haute Normandie is verdeeld in twee departementen Seine Maritime en Eure. De totale oppervlakte bedraagt 12.317 km², dat is ongeveer 2% van het totale Franse grondgebied.

Er wonen 1.833.500 mensen wat neerkomt op 2,8% van de Franse bevolking.

32,2% van de bevolking is jonger dan 25 jaar.

 

In 911, bij het Verdrag van Saint-Clair-sur-Epte kreeg de Vikingkoning Rollo door Karel de Eenvoudige de bestuurlijke macht over de provincie Rouen. Deze provincie vormde de basis voor de huidige regio.

Tijdens de 18de eeuw was deze regio een centrum voor de slavenhandel. De driehoek La Havre-Rouen-Honfleur profiteerde hiervan op een andere manier. De katoenindustrie nam een enorme vlucht. Er ontstonden fabrieken die tot aan de buitenwijken van Rouen groeiden. Voor Haute Normandie was dit het begin van de industriële revolutie. Vanuit deze ontwikkeling werd deze regio een van de sterkste industriegebieden van Frankrijk.

 

 

Industrieën bij le Havre

 

 

Haute Normandie is economisch belangrijk voor Frankrijk. 60% van de olieproducten komt uit deze regio. 50% van de kunststoffen worden hier geproduceerd en in Haute Normandie bevindt zich 30% van de auto industrie. Het is de vierde Franse regio voor buitenlandse handel.

Haute Normandie is de grootste producent van vlas in Frankrijk.

In 2010 waren meer dan 125.000 mensen werkzaam in de diverse industrieën. Deze industrie is heel gevarieerd. U vindt hier de raffinaderijen van Exxon, Total en Shell. Ook grote chemische bedrijven waaronder Astera, Lubrizol en BASF. Er zijn tal van autofabrieken, waaronder Renault, De kerncentrales van EDF bij Paluel et de Penly, tot zelfs de Franse afdeling van Ferrero.

 

 

De Renault, product van Normandië

 

Haute Normandie wordt beschouwd als redelijk progressief en links. De regio neigt zelfs naar het communistische, vooral in de havensteden Dieppe en le Tréport, in de randgemeenten van Rouen en in mindere mate in La Havre.

 

De geografische positie van Normandië is bepalend voor de keuken. De vruchtbare bodem biedt een overvloed aan geweldige landbouwproducten terwijl de zee een grote diversiteit aan vis, schelp- en schaaldieren biedt. Dieppe, liggend aan de monding van de rivier Arques, is de belangrijkste vissersplaats voor Sint Jacobsschelpen. Het merendeel van de vis en zeevruchten voor de Parijse restaurants komt uit deze haven.

 

 

De vissershaven van Dieppe

 

De Normandische keuken is vermaard. De recepten zijn gekenmerkt door de combinaties van landbouw en zeeproducten en de combinatie met de typische Normandische zuivelproducten. Het gebruik van boter en room in de keuken van de Noormannen is legendarisch en altijd bepalend gebleven voor de lokale keuken.

 

Haute Normandie is een mooie regio om uw vakantie door te brengen en biedt een veelheid aan musea en theaters. Bosgebieden nemen 20% van het grondgebied in en de regio is gekend vanwege haar vele parken en tuinen.

 

 De belangrijkste steden zijn Rouen, de hoofdstad van de regio, Le Havre en Dieppe.

 

Rouen telt 112.000 inwoners, de volledige agglomeratie telde in 2010  meer dan een half miljoen mensen. De stad wordt doorsneden door de Seine. Rouen is een van de belangrijkste havens van Frankrijk. Het oude en mooie stadscentrum ligt op de rechteroever. Op de linkeroever bevindt zich het industriegebied.

 

 

Place de Vieux-Marche

 

De stad biedt een aantal leuke bezienswaardigheden zoals het Palais de Justice, het gerechtsgebouw dat dateert uit de 15de eeuw, of  Le Gross-Horloge, een grote poortboog die de gelijknamige straat volledig overspant met een groot uurwerk aan de voorzijde.

De Place du Vieux-Marche, het oude marktplein waar op 30 mei 1431 op de brandstapel werd gezet is omgeven door schitterende vakwerkhuizen.

 

 

De typische vakantiesteden Deauville, Trouville en Honfleur bieden vermaak op elke denkbare manier. Als deel van de Côte de Fleurie staan zij garant voor een zorgeloos verblijf in een prachtige omgeving.

Maar als u toch in Haute Normandië bent, ga dan zeker eens op visite in Giverny, het mooiste dorpje aan de Seine en wereldwijd bekend vanwege het huis en de tuin van Claude Monet.

In de onmiddellijke omgeving ligt het plaatsje Les Andelys. Boven op de rotsen van dit stadje liggen de overblijfselen van het Chateau-Gaillard.

 

 

Tuinen van Monet

 

Over de weg is de regio bijzonder goed te bereiken. Binnen vier uur bent u van de Nederlandse grens in Haute Normandie. De regio is goed ontsloten door de snelwegen A13 van Parijs naar Caen, De A28 vanuit Abbeville, de A131 die de verbinding met Le Havre verzorgd. Er zijn drie bruggen die u over de Seine voeren; de Pont-de-Normandie, de Pont-de-Tancarville en de Pont-de-Brotonne.

 

 

Pont de Normandie

 

Haute Normandie heeft een goed openbaar vervoer met de overige delen van Frankrijk. Er zijn twee directe lijken, Parijs > Le Havre en Parijs > Caen. Beide lijnen komen samen in Rouen. Vandaar uit wordt gewerkt aan uitbreiding naar Cherbourg.

 

Men kan Haute Normandie zeggen dat het bruisende en economisch goed ontwikkelde regio is, waar het goed toeven is en waar de historie en cultuur vanaf druipen.

 

 

 

 

 

27 Eure

27 Eure

Eure is een heel afwisselend departement. Hier grote industrie, daar landelijk en groen. Hier een grote moderne stad, daar een plaats waarin je je weer in de middeleeuwen waant. Eure? Doen!

76 Seine-Maritime

76 Seine-Maritime

Het voormalige Seine-Inférieure is zo inferieur nog niet.