ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

“Bon de Reception”

“Bon de Reception”

Als een artisan, aannemer of klusjesman zijn werk oplevert zou altijd een “bon de reception” getekend moeten worden. Is het werk naar tevredenheid uitgevoerd? Dan is alleen tekenen voldoende. Is het niet in orde? In dat geval omschrijft hij zijn bezwaren en de termijn waarbinnen het herstel moet worden uitgevoerd op de bon en zorgt hij ervoor dat hij een kopie krijgt.

 

Het verschilt niet veel met de bon die u tekent als door u gekochte goederen worden afgeleverd. U controleert die goederen en als alles in orde is zet u uw handtekening. Zijn de goederen beschadigd dan schrijft u op die bon wat niet in orde is. Die afleverbon beschermt de belangen van beide partijen.

Lang niet alle leveranciers geven de klant de gelegenheid een “bon de reception” te tekenen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

 

Voor iemand die slecht werk levert – meestal is dat een beunhaas - is het niet laten tekenen van die bon zeer aantrekkelijk. De klant heeft het geleverde werk namelijk "by default" geaccepteerd als hij de “bon de reception” niet tekent. Als hij niet om de bon vraagt zal deze beunhaas hem daarom niet wijzer maken.

 

Het kan ook zijn dat een leverancier geen omzetbelasting in rekening brengt. Ook dan is die leverancier meestal een beunhaas. Zwart werken is niet toegestaan en de leverancier voelt zich kwetsbaar als de klant een kopie van de bon heeft. Hij wil niet de kans lopen dat een kopie van de getekende bon in handen valt van het belastingkantoor. Overigens is de klant dan ook in overtreding.

 

Vraag bij oplevering altijd om een “bon de reception”. Geef aan wat akkoord is en wat gecorrigeerd moet worden. Let er vooral op dat het werk op een professionele manier is uitgevoerd. Heeft de leverancier zich aan de voorschriften en regels gehouden – deze kunnen plaatselijk verschillen – en heeft hij de juiste materialen gebruikt?

 

Als u twijfelt en een expert om advies wilt vragen, geef dan op de bon aan dat u a) het werk niet kan beoordelen, b) binnen een (met de leverancier overeen te komen) periode een inspectie zal laten uitvoeren en c) de “bon de reception” daarna, met of zonder opmerkingen, zal tekenen. Laat u onder geen voorwaarde onder druk zetten om tegen uw wil te tekenen.

Laat een artisan, aannemer of klusjesman niet zwart werken. U bent net zo strafbaar en de leverancier weet dat. U verliest daarmee iedere mogelijkheid de leverancier aan te pakken.

 

Het komt voor dat een leverancier niet bereid is u een “bon de reception” te geven. Vooral de Nederlandse beunhazen zijn daar goed in. Hebt u keurig de omzetbelasting betaald? Bevestig die weigering dan in een aangetekende brief. Daarin kunt u dan tevens uw klachten of bezwaren over het geleverde werk opnemen.

 

Maakt u zich geen zorgen over de taal. Schrijf in het Nederlands naar een Nederlandse leverancier. Mocht het nodig zijn kunt u de aangetekende brief later laten vertalen.

 

Een voorbeeld geeft aan waarom dit alles belangrijk is.

Een klant heeft een metselaar een voorgevel van een huis laten plaatsen. Er werd niet over belastingen gesproken. De metselaar vertrok zonder een “bon de reception” te laten tekenen en na een paar weken komt de klant er achter dat de kozijnen niet horizontaal zijn en de bestelde ramen daarom niet passen.

 

De metselaar is niet bereid terug te komen om de kozijnen te herstellen en gedraagt zich uiterst onhoffelijk.

Samen met zijn verzekeringsmaatschappij bezoekt de klant een plaatselijke advocaat wiens eerste vraag is of er een “bon de reception” getekend is. Dat is niet het geval en dus is het werk “by default” geaccepteerd. Geen omzetbelasting betaald? Het advies van de advocaat is kort en krachtig. Vergeet de hele zaak, accepteer het verlies – dat was vele duizenden euro’s - en leer er van.