ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Livarot

LivarotDe laatste van de meest bijzondere Normandische kazen is de Livarot. Dit is een halfzachte, magere kaas. Het meeste vet wordt meteen na het melken gescheiden en gebruikt voor roomboter. Van het restant wordt kaas gemaakt.

 

Onder regelmatig keren, ligt de kaas 24 uur in een verwarmde ruimte. Daarna wordt ze gewassen en gezouten.  De totale rijping duurt minstens 4 weken.

Gedurende die tijd wordt de kaas bewerkt met roucou, een zaad dat oorspronkelijk afkomstig is uit zuid Amerika en met brevabacterium linens. Deze twee kruiden geven de kaar zijn lichtrode kleur en het typische aroma, wat een beetje lijkt op koemest.

 

Als de kaas bijna rijp is wordt ze omwikkeld met drie stroken moerasriet. Hierdoor heeft de Livarot de bijnaam de “Kolonel” gekregen.

 

Livarot wordt traditioneel in de zomer geproduceerd. De eerste vermelding gaan terug naar de 17e eeuw. De kaas ontstond in de gemeente Livarot een klein dorpje ten zuiden van Lisieux.

Het duurde lang voordat de kaas op andere plaatsen te koop kon worden aangeboden. Vanwege de beperkte houdbaarheid en de bijna onmogelijkheden tot transport (paard en wagen) duurde het tot 1930 voordat, dankzij de spoorlijn, Livarot richting Parijs kon vertrekken.

In 1972 kreeg Livarot het kwaliteitskeurmerk AOC, Toch houdt dat in dat  de kaas elke twee maanden aan een strenge keuring wordt onderworpen.