ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Pont l'Eveque AOC

Pont l'Eveque AOCIn het midden van de driehoek die wordt gevormd tussen de steden Deauville, Beuzeville en Lisieux, ligt het stadje Pont l’Eveque stilletjes te dromen.

Ooit was het een stuk levendiger. In de twaalfde eeuw was het het middelpunt van een grote regionale kaasmarkt.

In die tijd ontstond de rood bacterie of gewassen korst kaas. Ze werd gefabriceerd door de Cisterciënzer monniken. De kaas stond bekend als Cherubijn, ook wel Cherub, de naam van een toenmalige munt.

De kaas werd in die periode veel gebruikt als ruil- en betaalmiddel. Men betaalde er zelfs belasting mee.

 

De niet gepasteuriseerde melk wordt verhit tot 35º en er wordt kalfleb aan toegevoegd om het stremmen te versnellen. De wrongel wordt vervolgens gesneden en afgegoten om dan in vierkante bakken gedaan te worden.

Tijdens de eerste fase van rijping gaat de kaas naar een warme kamer (22º C) waar de vorm op een zeef wordt geplaatst en gedurende twee dagen regelmatig wordt gekeerd.

Dan gaat de kaas naar een droogruimte waar hij vijf dagen blijft liggen

Tenslotte wordt het product gezouten. Dat kan op verschillende manieren. Insmeren met zout of door dompeling in een pekelbad. Daarna wordt de kaas gewassen en schoongeborsteld.

De laatste stap is de rijping die anderhalve maand in beslag neemt. Daarbij wordt de kaas zelf geler en de korst witter.

In 1972 verkreeg de Pont l’Eveque het AOC keurmerk.

 

De Pont l’Eveque wordt ook geleverd in doosjes van populierenhout. De kaas is vierkant van vorm en de afmeting is 11 cm. De hoogte van het kaasje is 3 cm. En het vetgehalte is 45%.