ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Stokbrood en groenten

Stokbrood en groentenAls we beginnen met het eten, brood staat elke dag op tafel. Met name stokbrood, zoals wij het noemen. Als vakantieganger is dat even wennen. Een veelgehoorde klacht is, dat het zo snel oud is. De Fransen klagen daar nooit over. En dat hoeft ook niet.

Elke bakker biedt ´s morgens vers brood aan. Maar in de middag haalt hij opnieuw zijn oven leeg en ligt het tweede baksel in de winkel. Misschien is het u nu duidelijk waarom het lijkt dat Fransen de hele dag met een stokbrood onder hun arm lopen. Stokbrood koop je dus twee keer per dag.

 

Zeker zul je de grote verscheidenheid in broden, zoals we die in Nederland gewend zijn missen. Buiten de baguette kent de gemiddelde boulanger slechts de brioche. Een soort witbrood dat zoetig smaakt.

Wil je meer verscheidenheid in broden, dan moet je al snel naar de super.

 

De basis van alle brood is tarwe. Frankrijk is een van de grootste leveranciers van tarwe van Europa. Normandië neemt het grootste deel van die productie voor haar rekening.

 

Daarnaast is Normandië, ook vanwege haar goede klimatologische omstandigheden, de grootste groentetuin van Europa. Met name de omgeving van Lessay staat hierom bekend. Door de bijzondere samenstelling van de grond, is deze regio vooral bekend om haar worteltjes. Maar ook prei, uien en diverse soorten bieten, worden hier verbouwd.

 

Het is opvallend dat op markten en in winkels vooral seizoen groenten te koop worden aangeboden. De diversiteit is niet zo groot als in de gemiddelde super in ons land. Maar het voordeel is wel dat alles beter smaakt en voordeliger is.