ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Wijnen.

Wijnen.

Frankrijk is, zowel qua volume als qua omzet een van de grootste producenten van wijn in de wereld. Concurrentie in volume en omzet heeft Frankrijk voornamelijk van Italië. Spanje is een ander land dat tot de “oude wereld” behoort en goed bekend staat als wijnproducent. Maar Spanje is vooral een concurrent als het gaat om beplante hectares met wijnstokken.

Kwaliteit, belangrijker dan kwantiteit

In de laatste decennia zien we meer en meer de opkomst van wijnen uit andere delen van de wereld. We denken hierbij aan: Zuid Afrika, Californië, Chili en Australië. Maar ook China is sterk in opkomst. Wijnbouw in dit land bestaat al vele eeuwen. Maar vooral de laatste drie decennia is de productie van druiven en wijn in hoeveelheden enorm toegenomen.

Chinezen zijn het genoegen van Franse wijn steeds meer gaan waarderen. Vooral rode wijn valt erg in de smaak.

Frans vakmanschap op weg naar China

Mede onder invloed van, in Frankrijk gekochte kennis en vakmanschap, is de kwaliteit van de Chinese wijnen steeds beter geworden. De eerste schreden op weg naar export van wijn zijn al gezet. Chinezen, bekende kopieerders, zullen binnen een aantal jaren, gesteund door hun enorme kapitaal, de wereldmarkt voor wijnen zeker gaan beheersen.

Het traditionele Chateau

Maar wij blijven ons hier beperken tot de Franse (klassieke) wijnen. Frankrijk hanteert al lang een systeem waarbij een wettelijk beschermde naam wordt toegestaan als de wijn voldoet aan diverse voorwaarden. Denk daarbij aan wijngebied, soort grond, wijnstokken en druivensoorten welke worden gebruikt, eventueel in welke verhouding de wijnen van verschillende druivensoorten worden gemengd.

Daarnaast wordt gekeken wat de maximale opbrengst per hectare is en het alcoholpercentage.

Opbrengst per hectare

Als aan alle strenge voorwaarden is voldaan mag een wijn het keurmerk Appellation d’Origine Contrôlée (AOC)voeren. Dan is er nog het keurmerk Vins Délimités de Qualité Supérieure (VDQS) maar dit keurmerk sterft langzaam uit.

Deze wijnen zijn uiteraard veel beter (en duurder) dan de Vins de Pays, hoewel ook hier geweldige fijne en goede wijnen onder te vinden zijn.

Heerlijke landwijnen

Het gekke van wijn is, wie er zich eenmaal aan waagt, krijgt er noot meer genoeg van. Het gevolg daarvan is, dat men er steeds meer van wil weten en op onderzoek uitgaat. Dat moet ook wel, want wijn leren kennen uit een boekje is niet te doen. Je moet door ervaring (proeven en ruiken) wijs worden.

Eet smakelijk en geniet (met mate)

Wij zijn dan ook niet van plan om u hier een cursus wijnproeven te geven, maar wel zult u op deze pagina’s regelmatig leuke tips wetenswaardigheden over Franse wijnen aantreffen

159 miljoen flessen rosé.

159 miljoen flessen rosé.

Voor de wijnboeren is er dit jaar geen tijd voor klagen.

Meer informatie >>

Franse wijnboer in hoger beroep vrijgesproken.

Franse wijnboer in hoger beroep vrijgesproken.

Soms kan het vechten voor een principe voldoening geven. Ook als je weigert insecticiden te gebruiken.

Meer informatie >>