ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

50 jaar Boursin

 

Het is een Franse traditie om bij het brood roomkaas te gebruiken. Vaak werden daar kruiden bij geserveerd. Daardoor was iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen kruidenkaas.

 

De geschiedenis van Boursin begint in 1957 in Croisy-sur-Eure. François Boursin besloot een gekruide roomkaas te gaan maken en kon niet vermoeden dat dit idee zijn naam wereldwijd beroemd zou maken. In 1961 ontstond er een misverstand. Een concurrent van François plaatste een grote advertentie in een krant waarin hij roomkaas met knoflook aanprees. Het werd gelanceerd als een innovatie, maar door iedereen in verband gebracht met François Boursin die nog geen knoflook kaas produceerde. Vanaf dat moment werd Boursin en zijn distributienetwerk gebombardeerd met de vraag naar knoflookkaas.

In 1963 vatte François Boursin het plan op om de op deze manier geproduceerde roomkaas om  te zetten in een industrieel product met een recept volgens de onnavolgbare Normandische boeren traditie.  Hij produceerde zijn eerste Boursin, Ail & Fine Herbes.

 

 

De originele eerste verpakking van Boursin

 

François Boursin maakte zijn product van verse kaas en vers gestremde wrongel. Vervolgens werden daar kruiden aan toegevoegd. Om een constante kwaliteit te kunnen garanderen werd gebruik gemaakt van een standaard kaas waaraan een standaard hoeveelheid melk en room wordt toegevoegd.

Het geheim van het kaasje?  Een koude mal die de smaak en de kracht van de ingrediënten vasthield. Deze revolutie in de verse kaasmarkt, in combinatie met de uitvinding van de “zilveren” verpakking, nog steeds een van de kenmerken van Boursin, stonden garant voor een constante kwaliteit.

 

 

De eerste TV commercial van Boursin

 

Op 1 oktober 1968, om precies 19:55 uur maakt Boursin TV geschiedenis. Frankrijk telt op dat moment ruim 6 miljoen zwart-wit televisies. Boursin was de eerste merk reclame op de Franse TV. Een beroemde komiek komt als een getikte man in pyjama zijn bed uit met een onbedwingbare zin in Boursin. Hij loopt naar de koelkast, smeert een broodje en zingt 18 keer “du Boursin”. In tal van landen verschijnen gelijkaardige commercials.

 

De oude François Boursin besloot het in 1990 rustiger aan te gaan doen en hij verkocht het bedrijf aan een dochteronderneming van Unilever. Op 5 november 2007 gaf Unilever via een persbericht te kennen dat het bedrijf Boursin verkocht werd aan Le Groupe Bel, waarbij een bedrag van 400 miljoen was betaalt.

Boursin had op dat moment een omzet van 100 miljoen per jaar.

 

 

Een groot aanbod in variëteiten

 

Het merk is inmiddels niet meer weg te denken. Er bestaan een aantal variëteiten;  Nature - verse kaas zonder toevoegingen, Poivre – verse kaas met veel grof gemalen zwarte peper, Èchalote & ciboulette – met chalot en bieslook en natuurlijk Ail et fine herbes – de klassieke kaas met knoflook en diverse kruiden.

Er is verder een light versie ontwikkeld en de tak Boursin Cuisine, extra smeuïg met meer toegevoegde room, speciaal om in de keuken te gebruiken.

 

Intussen is het bedrijf verhuisd en biedt in Pacy-sur-Eure, in Haute Normandie werk aan meer dan 150 mensen.