ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Kanton Saint-Hilaire-du-Harcouët

Samenstelling van het kanton

Schoon en natuurschoon in combinatie
Het kanton Saint-Hilailre-du-Harcouët is een kanton gelegen in het zuidelijkste deel van het arrondissement Avranches. Het ligt tegen de grens van Bretagne en ligt op het kruispunt van drie provincies; La Manche, Ille et Vilaine en Mayenne.

U bereikt Saint-Hilaire door bij Avranches de A 84, richting Rennes, te blijven volgen. Op afslag 33, bij Pontaubault, ca 10 km voorbij Avranches verlaat u de autoweg en neemt u de D975. 19 km. verder rijdt u Saint-Hilaire binnen.

Saint-Hilaire-du-Harcouët heeft een lange historie achter zich. In 911, het geboortejaar van Normandie was het een kleine Christelijke gemeente. Karel de Kale, de toenmalige heerser over Frankrijk, gaf aan de steeds verder opdringende Noormannen stukken grond om hen op die manier over te halen zich permanent te vestigen en hun geweld te stoppen. Op dit moment stapte Saint-Hilaire de geschiedenis van Normandie in.

Vanwege haar ligging aan belangrijke doorgaande wegen maakten van de gemeente een belangrijk strategisch punt. Willem de Veroveraar besefte dit als eerste en bouwde Saint-Hilaire om tot een fort met verstevigde verdedigingslinies.

In 1083 vestigden de Benedictijners monniken zich in de stad. Onder hun invloed ontwikkelde Saint-Hilaire zich snel tot een welvarend centrum.

In de 15de eeuw verloor Saint-Hilaire haar militaire karakter en strategische positie. Dat bleef zo tot 1944.Toen het betrokken raakte bij forceren van een opening naar het achterland door de Amerikanen en betrokken was bij de contra-attack van de Duitsers in het kanton Mortain. Door de aanhoudende bombardementen werd de oude binnenstad nagenoeg compleet verwoest.
Revitalisering, reconstructie en herbouwing waren tijdens de eerste jaren de na de Tweede Wereldoorlog de toverwoorden van de vorige eeuw en waren de start van de hergeboorte van de stad. De invloed van Saint-Hilaire binnen het kanton werd groter en de kleinere gemeenten profiteerden mee van de vernieuwingsdrift van het stadsbestuur.

Een van de talloze watermolens
Vooral na 1993 werden de inwoners en de bezoekers van het kanton de belangrijkste zorg van de stadsplanners.
Sport, infrastructuur, waterbeheer, allotments en activiteiten, waarbij niet werd voorbij gegaan aan haar historie, geconcretiseerd in de bouw van een prachtig museum, werden uitgeroepen tot prioriteiten. Het uiteindelijke resultaat is een weldadig aandoend kanton, voorzien van alle gemakken die bewoners en bezoekers zich maar kunnen wensen.

Saint-Hilaire-du-Harcouët is een waterrijk en heuvelachtig kanton Nabij Saint-Hilailre komen de Sélune en de Airon samen. Een paar kilometer verder stroomt de Yvrande in de Sélune die hier al zo breed wordt dat haar de naam Le Grand Lac is gegeven.

Nog iets verder komt de Lair in het Grand Lac uit waardoor de stroom op zijn breedst is.
Hier wordt de stroom opgehouden door een grote stuwdam; de Barrage de Vezins.

Het kanton Saint-Hilailre-du-Harcouët bestaat uit een twaalftal kleine gemeenten waar de agrarische cultuur de belangrijkste bron van inkomsten vormt.
Het leent zich uitstekend voor lange wandelingen, fietstochten en is een uniek gebied voor sportvissers.

Het kanton wordt aangestuurd door de gelijknamige gemeente waar u op een vriendelijke wijze van alle mogelijke informatie wordt voorzien. Er is via het gemeentehuis en de VVV tal van wetenswaardigs te bemachtigen. Vooral praktisch is de handige kaart van de gemeente en het kanton.

Het stads- en kantonplan
Periodieke uitgave, boordevol info
Dat de bestuurders van Saint-Hilaire en de haar omringende gemeenten beschikken over een economisch denkend en vooruitstrevend karakter is in de afgelopen 20 jaar door haar bestuur aangetoond.. Op het terrein van promotie en communicatie neemt het voor Franse begrippen een hoge plaats in. De president van de conseil, Dhr. Gilbert Badiou, tevens burgemeester van Saint-Hilaire en zijn medewerkers, hebben een uitstekende prestatie geleverd.
Dit kanton is dan ook bij uitstek geschikt voor vestiging, zowel privé als zakelijk. Voor ons was Saint-Hilaire een openbaring.

De vorming van het `Grand Lac`
Waar riviertjes, rivieren worden


Vooral veel informatie is te vinden in het regelmatig verschijnende magazine.Het kanton Saint-Hilaire-du-Harcouët omvat de volgende gemeenten:

Lapenty
Chèvreville
Les-Loges-Marchis