ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Kanton Pontorson

Paarse artisjokken, een delicatesse
Ten zuiden van de stad Pontorson loopt de rivier de Couesnon. Deze stroom vormt al jaren de grens tussen Normandië en Bretagne.

Karel de Eenvoudige gaf in 911 het land dat toen werd aangeduid als Neustrië als geschenk aan Rollo de Viking die zich inmiddels permanent in Rouen had gevestigd. Rollo werd een van de meest trouwe vazallen van Karel, die hem daarvoor in de adelstand verhief en benoemde tot Hertog Robert I van Normandië.

Dit vormde het begin van ontzettende botsingen tussen inwoners van Bretagne en Normandië.
In 1030 kreeg de Normandische kapitein Orson van Robert le Diable de zoon van de inmiddels overleden Hertog Robert I, de opdracht een brug te bouwen over de Couesnon. Voortaan zou deze rivier de grens vormen tussen Bretagne en Normandië en de brug zou fungeren als grenspost.

Deze brug kreeg keer later de naam le Pont D’Orson. Het stadje en het kanton ontlenen aan deze brug hun naam.

De kurkboom in de tuin van Chateau du Crenne
Het kanton wordt voornamelijk gekend om zijn landelijkheid. Prachtige wandel- en fietsroutes in schitterende natuurgebieden. Het levert heerlijke agrarische producten. Naast prachtige zuivelproducten waaronder de beroemde Normandische boter treft u hier heerlijke verse groenten en fruit. Vooral bekend is de blauwe of paarse artisjok.

Het klimaat van Pontorson verschilt wezenlijk van de rest van Normandië. Dit wordt mede veroorzaakt door de invloed van de warme golfstroom. Dit kanton kan er prat op gaan dat vanwege deze weersomstandigheden, de meest noordelijke kurkboom van Europa in dit kanton groeit.
Het kanton Pontorson omvat de volgende gemeenten:

Aucey-la-Plaine
Beauvoir
Huisnes-sur-Mer
Macey
Le-Mont-Saint-Michel
Pontorson
Sacey
Servon
Tanis
Vessey