ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Kanton Avranches

Kwelderlandschap bij de Le Mont-Saint-Michel
Deze streek, ook wel Avranchin genoemd, beslaat het zuidwestelijke deel van La Manche. Vooral in reliëf is het een zeer gevarieerde streek. Gelegen op een heuvel boven het riviertje Le Sée bevindt zich de hoofdstad Avranches.
 
Anders dan in de rest van het schiereiland Cotentin is het klimaat vrij zacht.
Rond de baai van de Le Mont-Saint-Michel bedekken zeekraal, vlotgras en halfgras de in de 19de eeuw ontstane polders, een zoutminnende prairie die uitloopt in de gronden en kwelders voor de abdijrots.
 
Paarden, de trots van elke Avranchin
De schrale gronden leveren nauwelijks voldoende mals gras op voor grotere veestapels. Je ziet dus voornamelijk kleine boeren die wel allemaal paarden liefhebbers zijn in hart en nieren. Een groot voordeel van die kleinere boerenbedrijven is dat dit het landschap ten goede komt.
In het sterk glooiende landschap zorgen boomwallen en heggen voor heel fotogenieke plaatsjes. Het kanton Avranches met haar schilderachtige dorpjes, haar geaccidenteerd terrein en haar vriendelijke bevolking is een verademing voor ons, jachtige Nederlanders.
 
Via het VVV kantoor in Avranches worden een paar leuke brochures uitgegeven. Tourisme au Pays de la Baie du Mont Saint-Michel geeft een scala van mogelijkheden omtrent gelegenheden rond de baai.
 
Net zo leuk, zo niet leuker, is het boekje "Mont et Merveilles". In dit boekje staan letterlijk alle musea, pretparken, dierentuinen, en belevenissen binnen het hele arrondissement aangegeven. Kosteloos, dus zeker ophalen.


 

Het kanton Avranches omvat de volgende gemeenten:

Avranches
Chavoy
La Godefroy
La Gohanière
Marcey-les-Grèves
Plomp
Pontaubault
Ponts (Sous-Avranches)
Saint-Brice
Saint Jean-de-la-Haize
Saint-Loup
Saint Martin-des-Champs
Saint-Ovin
Saint Senier-sous-Avranches
Vains - Saint-Leonard
La Val-Saint-Pere