ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Normandië - Arrondissement Avranches

Normandië - Arrondissement Avranches

 

Avranches is het zuidelijke arrondissement van het departement La Manche - Normandië. De zuidgrens sluit aan op Bretagne en Pay de la Loire.
De belangrijkste steden in dit arrondissement zijn naast Avranches, Granville, Brécey, Ducey, Pontorson en Saint-James. De grootste publiekstrekker is natuurlijk de Mont Saint-Michel.

In dit arrondissement worden op modegebied tal van topmerken geproduceerd. Bijna niet bekend is dat de ateliers van Louis Vuitton hier zijn gevestigd. Ook het wereldberoemde breiwerk van Saint-James  is uit dit gebied afkomstig.

Op tal van grote boerderijen in de omgeving worden heerlijke streekproducten geproduceerd. Avranches is zeker een gebied voor smulpapen.

In de historie van Normandie heeft dit arrondissement een belangrijke rol gespeeld. Deze gaat terug tot ver in de middeleeuwen. Belangrijke delen van dit erfgoed zijn o.a. terug te vinden op de Mont Saint-Michel en het Scriptorial in Avranches.
Maar er zijn meer leuke musea te bezoeken. Granvilletelt er enkele waaronder het Museum in de voormalige woning van Christian Dior. Maar ook in Ger, Genêts en Saint-Hilaire-de-Harcouët kunt u naar hartenlust cultuur snuiven.

Tal van evenementen

Er is altijd wel wat te beleven in dit arrondissement. Tal van evenementen worden jaarlijks georganiseerd. Het meest bekende is wel het Carnaval in Granville.

Maar ook de antieke boekenbeurs in Pontorson en weekend du vente in Carolles en Champeaux mogen niet onbenoemd blijven.

De natuur in dit arrondissement is prachtig en afwisselend. Het nodigt uit tot lange wandelingen en fietstochten. Het is licht glooiend met soms erg steile delen. Chavoy is niet voor niets het hoogst gelegen dorp van Normandie.

Kijk verder voor meer gedetailleerde informatie over Normandië - Arrondissement Avranches.
 

Kanton Avranches

Kanton Avranches

Deze streek, ook wel Avranchin genoemd, beslaat het zuidwestelijke deel van West-Normandië. Vooral in reliëf is het een zeer gevarieerde streek. Gelegen op een heuvel boven het riviertje Le Sée bevindt zich de hoofdstad Avranches. Anders dan in de rest van het schiereiland Cotentin is het klimaat vrij zacht.

Kanton Barenton

Kanton Barenton

Barenton is een kanton dat gelegen is in het meest zuid-oostelijke deel van La Manche, in een soort uitstulping tegen de grens van Bretagne. Het is een kanton dat weinig invloed ondervindt heeft van het toerisme, strand, zee en de Mont Saint-Michel. het ligt er gewoon te ver vandaan om onder de invloed van deze trekpleisters te staan.

Kanton Brécey

Kanton Brécey

Het kanton Brécey is het meest oostelijk gelegen kanton van het departement Avranches. Brecey wordt ook wel het groene station aan de Baai van de Mont Saint-Michel genoemd die op ongeveer 28 km afstand ligt. Het vreedzame land wordt voornamelijk gedomineerd door de loop van de rivier Le Sée, waardoor het land iets schilderachtigs krijgt.

Gemeenten: • BraffaisLa-Chaise-BaudouinLa-Chapelle-UréeLes-CresnaysCuves

Kanton Ducey

Kanton Ducey

Het kanton Ducey is het meest centraal gelegen in het arrondissement Avranches. Het ligt op het kruispunt van de A 84 van Caen naar Rennes, de N175 die naar Pontorson en verder west Bretagne in voert en de D976 die u van de kust naar Saint-Hilaire en verder het binnenland van La Manche brengt

Gemeenten: CéauxCourtilsCrollonDuceyJuilleyMarcillyPréceySaint-Quentin -sur-le-Homme

Kanton Granville

Kanton Granville

Het kanton Granville verschilt in veel opzichten van de overige kantons in het arrondissement Avranches. De voornaamste reden daarvoor is de ligging. Gemeenten als Donville-les-Bains, Granville, en Saint-Pair-sur-Mer zijn uitgesproken kust- en strandgemeenten. Ze vormen gezamenlijk het toeristische middelpunt van de streek.

Kanton Isigny-le-Buat

Kanton Isigny-le-Buat

Aanvankelijk bestond het kanton Isigny-le-Buat uit een aantal kleinere gemeenten en kerkdorpen. Op initiatief van Dhr. Bernard Pinel toenmalig burgemeester en conseil géneral van het kanton, werd in 1973 besloten deze dorpen samen te voegen tot één gemeente. Hierdoor ontstond de unieke situatie dat een kanton gelijktijdig gemeente werd.

Gemeenten: Isigny-le-Buat

Kanton La-Haye-Pesnel

Kanton La-Haye-Pesnel

Het kanton La Haye-Pesnel ligt aan de noordelijkste rand van het arrondissement Avranches. De ligging is ideaal vanwege het feit dat de drie grootste steden; Granville, Villedieu-les-Poêles en Avranches, allemaal op ongeveer een zelfde afstand van 20 km liggen.

Gemeenten: BeauchampsChampcervonLa Lucerne-d’OutremerLa MoucheLa Rochelle-NormandeLes ChambresLa-Haye-PesnelEquillyFollignyHocquignyLe LuotLe TanuSainte-PienceSubligny

Kanton Pontorson

Kanton Pontorson

Ten zuiden van de stad Pontorson loopt de rivier de Couesnon. Deze stroom vormt al jaren de grens tussen Normandië en Bretagne. Karel de Eenvoudige gaf in 911 het land dat toen werd aangeduid als Neustrië als geschenk aan Rollo de Viking die zich inmiddels permanent in Rouen had gevestigd. Rollo werd een van de meest trouwe vazallen van Karel, die hem daarvoor in de adelstand verhief en benoemde tot Hertog Robert I van Normandië.

Gemeenten: Aucey-la-PlaineBeauvoir Huisnes-sur-MerMaceyLe-Mont-Saint-MichelPontorsonSaceyServonTanisVessey

Kanton Saint-Hilaire-du-Harcouët

Kanton Saint-Hilaire-du-Harcouët

Het kanton Saint-Hilailre-du-Harcouët is een kanton gelegen in het zuidelijkste deel van het arrondissement Avranches. Het ligt tegen de grens van Bretagne en ligt op het kruispunt van drie provincies; La Manche, Ille et Vilaine en Mayenne.


Kanton Saint-James

Kanton Saint-James

Het kanton Saint-James bevindt zich in het zuidelijke deel van La Manche en grenst aan Bretagne. Het kanton beslaat een oppervlakte van 14.488 ha en heeft ca. 7.040 inwoners. Het is landelijk, rustig en rijk aan natuurschoon. In de riviertjes en de meertjes, de Beuvron, de Selune, Vezins en Roche qui Boit is het goed om een hengeltje uit te gooien. Het gebied is rijk aan een verscheidenheid aan ongewone landschappen

Gemeenten: ArgougesCarnetLa Croix-AvranchinHamelinMontanelMontjoie-de-Saint-MartinSaint-Aubin-de-Terregatte • Saint-JamesSaint-Laurent-de-TerregatteSaint-Senier-de-BeuvronVergonceyVilliers-le-Pré

Kanton Sartilly

Kanton Sartilly

Ingeklemd tussen de kantons Avranches en Granville ligt het kanton Sartilly, met als hoofdstad het gelijknamige plaatsje. Sartilly heeft als enige gemeente meer dan 1.000 inwoners. Alle anderen zijn stukken kleiner. Tot 1833 maakte Sartilly nog deel uit van Pontorson, in 1840 ging het over naar Granville om uiteindelijk in 1848 een zelfstandig kanton te worden.

Gemeenten: AngeyCampceyCarollesChampeauxDragey-RonthonGenêtsLolifMontvironSaint-Jean-le-ThomasSaint-Pierre-LangersSartilly