ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Kanton Périers

Kanton Périers

 

In het hart van het schiereiland Cotentin ligt het kleine kanton Périers, een onderdeel van het arrondissement Coutances.

 

Het kanton, dat uit 12 gemeenten bestaat heeft een oppervlakte van 135,67 km². In 2009 telde het kanton 6.234 inwoners. De bevolkingsdichtheid is 46 inwoners per km².

 

Het kanton wordt doorsneden door een van de oudste Romeinse wegen van Normandië. Deze weg maakte Périers in de oudheid al belangrijk als centrum van de agrarische regio, beroemd om zijn rijke weiden en kwaliteit van de rundvleesproductie en handgemaakte kaas. Deze was jarenlang een zodanig economische activiteit dat zij lang werd geroemd als het Carthago van Cotentin.

 

De charme van het kanton is het coulisselandschap en de uitgebreide moerassige gronden die een paradijs vormen voor trekvogels.

 

Het kanton is doordrenkt van de geschiedenis. Het zag de legioenen van Sabinus voorbij trekken om het Gallische leger van Viridovix te verslaan. Maar ook bij Hastings was het kanton betrokken. Het was een van de eerste plaatsen waar de Deense Vikingen zich vestigden.

 

Grappig om te weten is dat tussen de twee wereldoorlogen de Bank van Frankrijk, in verband met het tekort aan zilver sommige bedrijven toestemming gaf haar eigen munten te slaan. De wijnboeren van Ledolley-Lamotte grepen deze gelegenheid aan en Périers gaf gedurende vele jaren haar eigen geld uit.

 

Kanton Périers is een rustig kanton. De bevolking leeft voornamelijk van wat het land en hun vee opbrengen. De hoofdstad Périers is een vrolijk stadje waar u alles kunt vinden om in uw dagelijkse behoeften te voorzien.

 

Het kanton bestaat uit de volgende gemeenten:

Baupte

Feugères

Gonfreville

Gorges

Marchésieux

Nay

Périers

Le Plessis-Lastelle

Saint-Germain-sur-Sèves

Saint-Jores

Saint-Martin-d’Aubigny

Saint-Sébastien-de-Raids