ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Memorial de Montormel

 
 
Tussen Argentan en Vimoutiers beheerst het herdenkingsmuseum de vlakte waar in augustus 1944 100.000 Duitsers omsingeld waren door negen geallieerde divisies. Amerikanen, Britten, Canadezen, Fransen en Polen leverden een gemeenschappelijke strijd en veroordeelden de Duitsers tot een nederlaag aan het westfront die zijn weerga niet kende. 50.000 Duitsers werden buiten gevecht gesteld, duizenden voertuigen, kanonnen en kadavers van paarden lagen over het slagveld verspreid.
De slag om NormandiŽ is geleverd, maar voor de burgerbevolking luidde het eind van de gevechten het einde van de moeilijkheden nog niet in. Ze moeten zich zien te redden in deze chaos.

Het herdenkingsmuseum van Montormel ligt midden op het voormalig slagveld en heeft een uitzonderlijk zicht op het dal van de Dives.
De bewegingen van de troepen zijn per dag te volgen op een grote maquette. Een gids vertelt over de opeenvolging van de gebeurtenissen in de Zak van Falaise aan de hand van het uitzicht op het slagveld. Fotoís, archiefbeelden en getuigenissen geven een nauwkeurig idee van de laatste fase uit de slag om NormandiŽ.

Memorial de Montormel
Les Hayettes
61160 Montormel
www.memorial-montormel.org