ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Batteries du Mont Canisy

 
 
De Mont Canisy is 110 meter hoog en overheerst de baai van de Seine en de haven van Le Havre. In 1940 was Mont Canisy een bedrijfsklare kustartillerie eenheid van de Franse Marine. Ze werd buiten werking gesteld vˇˇr de aankomst van de bezetters.

De Duitsers waren zich terdege bewust van de strategische ligging en waarde. Ze installeerden op de heuvel een nieuwe batterij. Aanvankelijk werd deze uitgerust met zes plateaus met daarop ingebouwde 155 mm. kanonnen. In 1944 werden twee kanonnen veilig gesteld in kazematten die in de buurt waren aangelegd.

In het kader van de op handen zijnde landingsoperaties, kregen twee Britse pantsterkruisers, de Warspite en de Ramillies, samen met de geallieerde luchtmacht de opdracht om de kustbatterijen aan de C˘te Fleurie te neutraliseren. De aandacht ging vooral uit naar de Mont Canisy.

De Duitsers verlieten de batterij zonder enige weerstand in de nacht van 21 op 22 augustus.

De Duitsers hebben 15 meter onder de grond een omvangrijk netwerk van tunnels aangelegd om de kanonnen te kunnen bereiken. Bovengronds bouwden ze betonnen bunkers voor het garnizoen en het materieel. Het onderaardse bouwwerk is open voor publiek dankzij de inspanning van een groep vrijwilligers, die ook de rondleidingen verzorgen.

Office du Tourisme
32bis avenue Michel dĺOrnano
14910 Blonville-sur-Mer
www.mont-canisy.org