ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Basse Normandie

Normandië is verdeeld in twee delen. Een noordoostelijk en een zuidwestelijk deel. De opsplitsing van Normandië in twee delen was het gevolg van de enorme oppervlakte van de regio en, ten gevolge daarvan de dreigende onbestuurbaarheid. Deze opsplitsing gebeurde in 1956. Daarna ging de decentralisatie steeds sneller. Merkwaardig genoeg wil de Franse regering hier nu al weer op terugkomen.

Basse Normandie

Basse-Normandie is onderverdeeld in drie departementen. La Manche, Calvados en Orne.

 

La Manche ligt op het schiereiland Cotentin, dat als een vinger in de richting van Engeland wijst en waarvan de hele kust aan het Kanaal ligt. De letterlijke vertaling van La Manche is dan ook “het Kanaal”, maar een andere vertaling is “het handvat” naar de vorm. Het is een rustig gebied met lange stranden en kleinere stadjes zoals, het mondaine Granville, het historische Coutances, de bibliotheek van de Mont Saint-Michel in Avranches en de hoofdstad Saint-Lô, met allemaal tussen de 20 en 30.000 inwoners. De uitzondering vormt Cherbourg-Octeville, een van de grootste havens van Frankrijk met meer dan 40.000 inwoners.

Het strand bij Carolles

 

Calvados is het noordelijkste departement. De kust van Calvados loopt van Honfleur tot Grandcamp-Maisy. Calvados is genieten van ruige kliffen soms woeste zee, zon en strand.

Overal treft u gezellige kleine havenplaatsjes en er is veel ruimte voor wandelingen, fietstochten en watersport.

Het gezellige Honfleur

Natuurlijk is Calvados wereldwijd beroemd geworden door de invasie in 1944. De landingstranden liggen aan de noordkust van Calvados. De vele oorlogsmusea, prachtige wandelpaden over de kliffen maken een tocht langs de kust van Calvados meer dan waard.

De grootste steden in dit departement zijn Bayeux, Caen, Lisieux en Vire.

De kathedraal van Lisieux

Calvados is vooral bekend vanwege de productie van cider en de tegenhanger van cognac, Calvados.

 

Tenslotte is het er het departement Orne, het meest zuidoostelijk gelegen departement dat zijn naam dankt aan de gelijknamige rivier. Orne is op het gebied van natuurschoon, waar vervuiling een onbekend fenomeen is, waarschijnlijk het mooiste en groenste departement van Normandië.

Bekend zijn een aantal grote natuurparken waarvan het bekendste wel Suisse-Normandie is. Een waar paradijs voor klimmers.

In het zuidoosten vindt u uitlopers van de Perche. Waar Normandië bekend is om haar paardenfok en grote stoeterijen, vormt de omgeving Haras-du-Pain wel het middelpunt.

Suisse Normandie- uitdaging voor bergsporters

Orne is misschien ook wel het meest culinaire departement van Normandië. Nergens meer vind u de beroemde kazen Camembert, die haar naam ontleent aan het gelijknamige dorpje met haar prachtige geschiedenis. Hoewel, ga niet vol verwachting naar de romige kaas zoeken in het gelijknamige dorpje. Je zult hem hier niet vinden.

Verspreid over Orne verspreidt liggen een aantal grote steden zoals Alençon, Argentan, Montagne-au-Perche en Flers.

De oude binnenstad van Flers

 

De keuken van Basse-Normandie is vermaard. De recepten worden gekenmerkt door combinaties van landbouwproducten en de verse opbrengst uit de zee. Dit in samenhang met de typische boter, kaas en room maken de maaltijden in Basse-Normandie legendarisch.

Commentaar overbodig

 

Basse Normandie is een rustige regio met veel ruimte, natuur, heerlijk eten en drinken. Maar ook tal van prachtige kerken en historische abdijen, maar vooral prettige inwoners.

 

 

 

 

La Manche.

La Manche.

La Manche. mooi, rustig, gezellig. Rijk aan natuur. Landbouw- en veeteelt gebied nr. 1, een departement dat ontzettend veel te bieden heeft

Calvados.

Calvados.

Calvados staat voor eeuwig in ons geheugen gegrift. Deze regio was het doelwit van D-Day. Een ruïne was het resultaat. Wat u nu verwelkomt is een prachtige regio.

Orne

Orne

Orne is het dunst bevolkte departement van Basse Normandie. Naast enkele grote en vooral mooie steden, kunt u hier werkelijk tot rust komen. Maar ondanks dat biedt Orne tal van mogelijkheden.