ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

22 april – De eerste Super Sea Cat arriveert in Dieppe.

22 april – De eerste Super Sea Cat arriveert in Dieppe.

Hoverspeed was een rederij welke in 1981 ontstond door het samengaan van de rederijen Seaspeed en Hoverlloyd. Hoverspeed begon veerdiensten te verzorgen op het Kanaal.

De rederij was vooral bekend vanwege de ontwikkeling van hovercrafts. Hoverspeed zette de hovercrafts voor het laatst in in het jaar 2000. Op 1 oktober 2000 werd de laatste hovercraft vervangen door de Seacat Catamarans.

Met deze bijzonder snelle schepen werden een aantal lijnen opgezet die tenminste twee keer per dag de oversteek maakten. Deze lijnen waren: Dover – Calais, Dover – Boulogne-sur-Mer, Dover – Oostende, Folkestone – Boulogne, Portsmouth – Cherbourg en Newhaven – Dieppe.

Een Super Sea Cat op volle kracht op zee

Op 22 april maakte de Super Sea Cat zijn eerste officiele opwachting in Dieppe. De catamaran, uitgerust met vier Ruston dieselmotoren, was met een snelheid van ruim 40 zeemijlen het Kanaal overgestoken en had binnen twee uur met 700 passagiers en 175 voertuigen van Newhaven naar Dieppe gebracht. Voortaan zou deze trip drie keer per dag worden uitgevoerd. De verwachtingen waren hoog gespannen. Deze lijn moest de oude glorie voor veerdiensten vanuit Dieppe weer in ere herstellen. Men rekende op een toevloed van toeristen en weekendgangers vanuit Engeland. Heel lang mocht de pret echter niet duren.

Na de opening van de kanaaltunnel verloor Hoverspeed een groot aandeel in de markt. Het bedrijf werd verlieslatend. Het bedrijf bleef nog een paar jaar overeind maar in 2005 werd het faillissement aangevraagd. De belangrijkste oorzaak waren de steeds hoger stijgende kosten voor dieselolie.

Weer verdween een stukje romantiek en werd nostalgie.