ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

20 april – seksproblemen en vervuiling in de baai van de Seine.

20 april – seksproblemen en vervuiling in de baai van de Seine.

Op 20 april 1999 verscheen in een rapportage op de regionale televisiezender van France 3 een misselijkmakend bericht. Een camerateam bezocht de wetenschappelijk faculteit van de universiteit van La Havre.

Op de afdeling toxicologie had men onderzoek gedaan naar de vervuiling van het water in de baai van de Seine en de uitstroom in nabijgelegen kusten. Tijdens dit onderzoek was gebleken dat er tal van chemische stoffen rechtstreeks in de Seine werden geloosd. Daarbij troffen zij ook bepaalde stoffen aan die het voortplanten van verschillende soorten vis ernstig verstoorden. Het waren reststoffen van de productie van anticonceptiemiddelen, die, hoewel sterk verdund, de voortplanting van bepaalde vissoorten ernstig aantasten. Vooral schar en schol en andere platvissen waren hier erg gevoelig voor.

Zowel de hom als de kuit van deze vissen waren erg verzwakt.

          

De ontdekking was verrassend en zeker verontrustend. De onderzoekers kregen de gelegenheid om hun bevindingen bekend te maken en te rechtvaardigen op een wetenschappelijk congres in de Verenigde Staten. Deze wereldpremière was niet alleen fantasierijk, maar ook beangstigend. De vraag was: “welke invloed zou het eten van deze vissoorten op den duur voor effect hebben op de voortplanting van de mens”.

Inmiddels zijn  de nodige maatregelen getroffen, maar de vervuiling zal nog tientallen jaren merkbaar zijn.