ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

10 februari – De bombardementen op Caen.

10 februari – De bombardementen op Caen.

Op 10 februari 1943 kreeg Caen voor het eerst te maken met geallieerde aanvallen uit de lucht. De omgeving van het station werd voor een groot deel plat gegooid. Op 12 april van dat jaar kreeg de stad opnieuw de volle laag. Dit keer vielen er 9 doden en 40 gewonden. De inwoners van de stad werden heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Ze voelden dat het einde van de Duitse bezetting in de lucht hing, maar realiseerden zich ook dat de “ongeluksvogels van de RAF” nog veel dood en verderf zouden zaaien.

En ze kregen gelijk. Op 6 juni 1944 landden op het meest oostelijke gelegen landingsstrand “Sword Beach” de Engelse Derde Divisie onder leiding van generaal-majoor Rennie. Zijn opdracht was Caen zo snel mogelijk in te nemen.

Caen werd verdedigd door de Duitse 21ste panterdivisie en de 12e Waffen SS Panterdivisie Hitlerjugend.

De opdracht van de geallieerden was de bruggen over het kanaal van Caen en de bruggen over de Orne, die van cruciaal belang waren voor de opmars, zo snel mogelijk in handen te krijgen. In de vroege ochtend van 6 juni werden de bruggen veroverd door eenheden van de 6de Britse luchtlandingsdivisie. Later op die dag wisten eenheden van de 3de Britse divisie aansluiting te maken met de para’s. Gezamenlijk wisten ze een bruggenhoofd te slaan. In de richting van Caen liep de opmars echter vast op slechts een paar kilometer van de stad vanwege een tegenaanval van de 21ste pantserdivisie.

Ook de hulp van de 3de Canadese infanteriedivisie mocht niet baten. Caen werd de inzet van een lange, bloedige slag. 32 dagen lang was zij de inzet van een harde strijd. Al die tijd stond Caen bloot aan bombardementen. Op 7 juni verpletterden bijna 1.000 lancasters de stad onder een tapijt van bommen. Caen was een toneel van verwoesting en branden. De brandweer en de civiele bescherming konden niets meer uitrichten, hun materiaal was bij eerder bombardementen vernield.

Honderden inwoners kwamen om of werden voor hun leven getekend door de branden.

Caen na de bombardementen in 1943 (foto Google)

Op 7 en 8 juni vielen de Canadezen opnieuw aan, maar ook deze aanval werd door de Duitsers afgeslagen. Een week later, van 11 tot 14 juni was het weer de beurt van de Britten, weer tevergeefs. Caen werden een sleutelpositie in de Duitse verdediging. Opnieuw werden er mislukte aanvallen op de stad uitgevoerd op 25 juni en 4 juli.

Het duurde tot 7 juli voor de Duitsers uit het noordelijke deel van de stad werden verjaagd. Uiteindelijk slaagden de Canadezen er op 18 juli in de laatste Duitse troepen de stad uit te jagen.

De stad Caen en de omringende dorpen waren voor 90% verwoest. De wederopbouw werd pas in 1963 afgerond. Van de oude stad is nagenoeg niets meer over