ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

16 januari – Woedende vissers.

16 januari – Woedende vissers.

Op 16 januari 1991 werd de kerncentrale van Penly – Seine-Maritime, door woedende visser geblokkeerd. De woede werd veroorzaakt door een hoge opgelegde boete en inbeslagname van apparatuur van een van hun collega’s die aan het vissen was in de omgeving van de centrale.

Dit incident zou kunnen worden gezien als een op zichzelf staand feit. Maar voor de vissers was het de druppel die de emmer deed overlopen. Ze voelden zich al lange tijd getreiterd door de overheid wat leidde tot een malaise in de wereld van de visserij. Verboden gebieden voor de kust, verbod op het vissen op bepaalde soorten tijdens bepaalde seizoenen, visquota en steeds strenger wordende reglementering. De vissers waren het zat!

Hun werk, dat op zich zwaar en gevaarlijk is, werd onuitvoerbaar gemaakt door alle maatregelen, maar ook stond de prijs van hun vangsten zwaar onder druk. Armoede en ontslagen dienden zich aan.

 

Normandië heeft op economisch gebied eigenlijk een dubbele functie. Enerzijds is het bekend om zijn landbouwproductie. Maar het is zeker een erg maritiem landsdeel. Van Tréport tot aan de Mont Saint-Michel ligt een strook van 600 km. kust. Zowel in Haute- als in Basse Normandie liggen om de paar kilometers vissershavens. Ze zijn talrijk en vaak erg gespecialiseerd. Grandcamp-Maisy en Port-en-Bassin zijn bijvoorbeeld de grootste vissershaven voor Sint Jacobs schelpen, waarvan het grootste deel wordt uitgevoerd naar Engeland.

Honfleur is de grootste garnalenhaven van Frankrijk. Maar die specialisatie is niet opgelegd.

In Granville worden verschillende vormen van kustvisserij bedreven, variërend van schelpdieren, en inktvis, tot schaaldieren en platvis. Datzelfde geldt voor Dieppe en Fécamp, waar zoals in Granville de grote schepen, bestemd voor de vangst op kabeljauw inmiddels helemaal is verdwenen.