
September
September is de negende maand van het jaar volgens de Gregoriaanse kalender en telt 30 dagen. De naam komt van het Latijnse woord septembris, wat is afgeleid van het woord septem dat zeven betekent. September was, tot de invoering van de Gregoriaanse kalender de zevende maand van het jaar omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.Chr. op 1 maart begon.
September is een maand met veel bijnamen. We denken bijvoorbeeld aan havermaent en avenamaent, avena staat voor haver. Maar ook herfstmaand, gerstmaand of vruchtmaand. September wordt ook wel d’ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand na augustus.
September is voor veel artiesten een maand geweest om te bezingen. Zo zong Carol King “it might as well rain until september” voor Earth, Wind en Fire volstond alleen september en Neil Diamond bezong deze maand in “September morn”.
De sterrenbeelden voor september zijn Maagd en Weegschaal.
Voor de katholieke kerk is 29 september de naamdag van de aartsengel Michael. De naam Sint Michaelszomer is hier van afgeleid en komt in veel weerspreuken terug.
Trekt voor Sint Michael de vogel niet, geen winter is nog in het verschiet;
Als de eikels vallen voor Sint Michael, dan snijdt de winter door lijf en ziel;
Sint Michael blaast het licht uit, Maria Boodschap (25 maart) steekt het weer aan;
Septemberregen, komt zaad en wijnstok wel gelegen;
Als in september de donder knalt, met Kerstmis de sneeuw in hopen valt.

1 september – Guernon-Ranville.
Een groot Frans magistraat en politicus, die op zijn antirevolutionaire ideeën werd afgerekend.

2 september – Eerste vlucht Parijs – New York.
Te laat, maar evenzo goed een knap stukje waaghalzerij. Aan lef ontbrak het de bemanning niet. Ondanks hun vraagteken.

3 september – La foire Sainte-Croix in Lessay
Meer dan 1000 jaar oud, jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers, de grootste landbouwbeurs van Frankrijk en zeker de grootste kermis en eetfestijn van Normandië.

4 september – Léopoldine, de dochter van Victor Hugo verdrinkt.
Liefde voor zijn dochter en haar dood leidden tot een creatieve stilte en geestelijke dood van ruim dertien jaar. Maar hij kwam terug, en hoe…

5 september – Le Havre, stad van de martelaren.
De oorlog was voorbij dacht men, maar helaas, het ergste moest nog komen, ondanks de inspanningen van een Duitse commandant.

6 september – Keizerin Eugénie in ballingschap.
Een grande-dame die zich niets aantrok van de ellende van haar volk en zelf in weelde baadde slaat noodgedwongen op de vlucht.

7 september – het kant van Alençon.
Het was een dubbeltje op zijn kant, maar een eenvoudige brief en de handtekening van de koning zijn verantwoordelijk voor de Franse kant.

8 september – Zuster Marie-Madeleine-Postel.
Haar armoedige jeugd deed haar besluiten zich in te zetten voor de armste kinderen van La Manche. Haar zaligmakend werd erkend.

9 september – sterfdag Willem de Veroveraar.
Van bastaard tot held. Van Hertog van Normandië tot Koning van Engeland. Gevreesd en bewonderd, maar vooral gerespecteerd.

10 september – Saint Aubert, stichter van de Mont Saint-Michel.
Misschien dacht men wel: “die man heeft een gaatje in zijn kop.” Maar Aubert werd met zijn litteken de stichter van de Mont Saint-Michel.

11 september – Karine Saporta.
De bescheiden dochter van een Spaans-Russisch immigranten echtpaar groeide uit tot een van de meest toonaangevende Franse kunstenaars.