ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

31 augustus – Georges Braque.

31 augustus – Georges Braque.

Argenteuil is een stad gelegen in het departement Val-d’Oise. Het wordt wel het centrum van het impressionisme genoemd. Onder andere Claude Monet verbleef hier lange tijd en maakte er een aantal belangrijke werken.

Op 13 mei 1882 werd Georges Braque hier geboren. Hij groeide op in le Havre. Hij was de zoon van een huisschilder. Omdat zijn vader dacht in de jonge Georges een goede opvolger te vinden, volgde hij een opleiding tot interieurdecorateur en schilder. In zijn vrije tijd volgde Braque een opleiding kunstschilderen in de avonduren aan de Ėcole des Beaux-Arts in zijn woonplaats.

In 1903 besloot hij van kunstschilderen, zijn passie, echt werk te maken. Hij schreef zich in aan de Académie Humbert in Parijs. Hier vond hij in 1903 aansluiting bij de kunstenaarsbeweging Les Fauves wat in het Frans betekent “de Wilden”. Het fauvisme kenmerkte zich door het gebruik van felle, nauwelijks gemengde kleuren. De stroming stond aan het begin van de moderne kunst en bereikte haar hoogtepunt tussen 1898 en 1908.

Na het voltooien van zijn opleiding trok Braque naar Antwerpen, waar hij een aantal havengezichten schilderde. Het werk van Braque was in 1908 voor de kunstcriticus Louis Vauxcelles de aanleiding om het werk “bizarrereries cubiques” te noemen. Een term die in 1911 voor het eerst werd vertaald tot kubisme.

Het kubisme was, mede ingegeven door Braque, de eerste stap naar de abstracte kunst.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Braque opgeroepen voor legerdienst. Hij raakte ernstig gewond. Na zijn demobilisatie was hij zich bewust van de eindigheid van het leven. Dit leidde tot een productiviteit die zijn weerga niet kende. Naast schilderen begon hij als eerste collages te maken in de zogenaamde papier-collé techniek, waarbij het leek of een stuk krantenpapier op doek was geplakt, compleet met teksten. Vanaf ongeveer 1938 werd hij naast schilder ook beeldhouwer. Hij wilde elke vorm van beeldende kunst onder de knie krijgen.

Zijn veelzijdigheid laat zich zien in het plafond van de Hendrik II zal in het Louvre in Parijs, wat door hem werd geschilderd, maar ook in de gebrandschilderde ramen die hij maakte voor de kerk in Varengeville-sur-Mer, een klein dorpje in Haute-Normandie.

In de loop der jaren verdwenen de felle kleuren uit het werk van Braque. Ze maakten plaats voor witte, bruine en grijze tinten, aangevuld met olijfgroen en geel. Hij schilderde graag stillevens met vruchten, muziekinstrumenten en flessen. Daaraan voegde hij cijfers of letters toe.

Na zijn kubistische tijd ging hij zich toeleggen op vereenvoudigd figuratief schilderen waarbij hij hele reeksen kleine landschappen maakte.

Braque mag worden gezien, samen met Pablo Picasso, als de grondlegger van de moderne kunst.