ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

14 augustus – Eerste vluchtelingen in Rouen.

14 augustus – Eerste vluchtelingen in Rouen.

Op 14 augustus 1914 arriveerde een eerste golf van vluchtelingen in Rouen. Zij waren gevlucht voor de barre en levensbedreigende omstandigheden van de Eerste Wereldoorlog die woedde in de Somme en Nord. Maar er waren ook stakkers bij uit België.

Rouen toonde zich een groots en waardig gastheer. De stroom ongelukkigen groeide per dag aan. Via een oproep van de bisschop van Rouen voelden andere gemeenten in Normandië het hun menselijke plicht hun deuren open te gooien en de vluchtelingen een kans te geven. Op 16 september 1914 werd in Le Havre een “Cercle de Réfugiés” gesticht. Dit verving het “Comité Officiel de Secours aux Réfugiés” dat in augustus 1914 in Antwerpen werd gesticht door Mr. Schollaert.

Zes dagen later, op 22 september melde de regering van Normandië aan de Belgische regering dat alle kinderen van Belgische vluchtelingen welkom waren in de scholen van de regio. De stroom vluchtelingen groeide alsmaar aan.

Op 26 september opende de bisschop van Rouen de deuren van een aantal scholen om 850 kinderen op te vangen. Scholen werden echte opvangcentra. Maar ook veel kinderen vonden onderdak bij Normandische gezinnen.

In Le Havre werden de schepen France en Tchad ingericht als logeerplaats voor de vluchtelingen. Dankzij het Amerikaanse Rode Kruis werd een Amerikaanse legerkazerne in Rouen ingericht als opvanghuis.

De aantallen liepen echter zo op dat Normandië de last niet langer alleen kon dragen. Per trein werden vele vluchtelingen naar steden in de Midi en Centre gebracht.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog kon Normandië trots zijn op haar opstelling. Alleen al in Rouen werden tienduizenden vluchtelingen opgevangen.