ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

3 augustus – Napoléon III in Cherbourg

3 augustus – Napoléon III in Cherbourg

Op 3 augustus 1858 besloten Napoléon III en keizerin Eugénie een officiële reis naar Normandië te ondernemen. Ėvreux was de eerste stopplaats, gevolgd door Lisieux en Caen. In deze laatste stad werd de keizer getrakteerd op toespraken, een uitgebreid diner en ‘s avonds een groot vuurwerk in het park in het centrum van de stad. De volgende dag kreeg het keizerlijk paar een rondleiding door de stad waarna het gezelschap in een speciale trein vertrok naar, achtereenvolgens Bayeux, Carentan, Valognes om uiteindelijk in Cherbourg te arriveren.

Cherbourg was de hoofdbestemming van de reis. Napoléon nam hier officieel de eerste spoorverbinding tussen deze stad en Parijs in gebruik. Hij opende een nieuw dok in de haven en liet een schip te water. Hij onthulde een standbeeld dat was opgericht voor Napoléon Bonaparte en als hoogtepunt van de reis had hij een ontmoeting met koningin Victoria van Groot Brittannië.

Het bezoek aan Cherbourg duurde drie dagen. De stad was buitengewoon opgeknapt en het bezoek was omgeven door pracht en praal.

Théophile Gautier, een schrijver en verslaggever uit Parijs schreef: “Geen enkel spektakel gaf meer menselijke voldoening en trots dan de haven van Cherbourg. (…) De haven was helemaal gevuld met opgetuigde en versierde schepen. Roeiboten lagen op elkaar geperst en waren nauwelijks in staat om van hun plaats te komen. Een lichte bries deed de vlaggen en de wimpels zacht bewegen, terwijl de schoorstenen van de stoomschepen afwisselend witte en zwarte rook uitbraakten. Masten, touwen en  zeilen zorgden voor een fascinerend gezicht en daar waar het water nog te zien was, leek het door de schittering van het zonlicht op een spiegel die in miljoenen stukjes was geslagen.”

Op 8 augustus verliet het keizerlijk paar Cherbourg op weg naar Saint-Malo op een speciaal voor hen omgebouwd oorlogsschip dat men de “Bretagne” had gedoopt.