ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

21 juni – Begin van de zomer.

21 juni – Begin van de zomer.

De zomer van 1822 zal de geschiedenis ingaan als de zomer waarop de kust en de stranden van Normandië haar bekendheid als vakantie verblijfplaats voorgoed vestigen.

Die zomer houdt Dieppe haar adem in. Een grootste gebeurtenis staat haar te wachten. Hare Koninklijke Hoogheid Maria Carolina van Napels heeft de stad gekozen om er de zomer door te brengen en een duik in zee te nemen.

Hoewel er al wat Engelsen waren die Normandië hadden ontdekt, was voor de Fransen zelf deze heerlijke streek nog een onontdekt gebied. Enkele aristocraten kwamen soms een zomer naar de kust, maar echt in trek was Normandië niet.

Maria Carolina bracht hier verandering in. Zij werd welkom geheten aan het strand door een jacht dat speciaal voor haar een groet van kanonvuur bracht en daardoor de meeuwen verjoeg. Zij was gekleed in een korte linnen broek. Haar haren bleven verborgen onder een grote hoed en haar benen staken in laarzen om te voorkomen dat het zoute zeewater haar huid aan zou tasten. Ook konden de eventuele kreeften en krabben daardoor niet aan haar aandoenlijke teentjes knabbelen.

Onder grote belangstelling ging Maria Carolina het water in, niet wetend dat zij op dat moment bepalend was voor de badmode voor de komende jaren.

Voor de notabelen van de streek, zelfs vanuit Parijs was haar aanwezigheid een reden om zich ook hier een zomer lang te vermaken. Dieppe liet niets na om het haar gasten aangenaam te maken. Er werden op de stranden kleedcabines gebouwd.

Voor de meer preutse of minder geëmancipeerde gasten werden speciale kamers geproduceerd waar het water tijdens laag water werd ververst door middel van hydraulische pompen en waarvan het zilte vocht op temperatuur werd gehouden.

Decennia later verdween de aristocratie naar het zuiden van Frankrijk en namen de meer welgestelde burgers hun plaats in. Dieppe werd makkelijker bereikbaar omdat er elke vier uur een rechtstreekse treinverbinding was geopend met Parijs. Men kon de streek makkelijk bereiken en zelfs tijdens de weekends werd het druk. Mensen begonnen Normandië met haar heerlijke stranden en prachtig landschap te ontdekken. De stranden werden makkelijk toegankelijk gemaakt en er ontstond een industrie.

Andere steden zoals Granville profiteerden mee en groeiden sterk. Er werd zelfs een speciaal villadorp voor de feestvierders gebouwd. Jullouville kreeg de naam van haar bouwer.

Normandië was als vakantiebestemming op de kaart gezet. Het werd een zomerse traktatie voor iedereen.