ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

17 juni – de slag om de Mont Saint-Michel.

17 juni – de slag om de Mont Saint-Michel.

De Honderdjarige Oorlog woedde al geruime tijd in al haar heftigheid. Deze oorlog was een reeks van conflicten tussen Engeland en Frankrijk tussen 1337 en 1453 en was het gevolg van een ruzie tussen Eduard III van Engeland en Filips VI van Frankrijk. Inzet was, het recht op de Franse troon.

Aanvankelijk leden de Franse grote nederlagen in de veldslagen bij Créchy in 1346 en Azincourt in 1415. Het duurde tot aan het optreden van Jeanne d’Arc en de overwinning tijdens het beleg van Orleans voor de Engelsen uit Frankrijk werden verdreven.

Toch bleven de Engelsen vechten tot het laatste uur. Tombelaine is een klein rotseilandje voor de Normandische kust en ligt op ongeveer 3 km. van de Mont Saint-Michel. Het was de locatie van een kapel en een klooster, later kwam er een dorp omheen. Tenslotte werd er een kasteel gebouwd door de Engelsen.

Vanaf het eiland startten de Engelsen de belegering van de Mont Saint-Michel die uiteindelijk tien jaar duurde. Op 17 juni 1434 was het Engelse leger met enkele honderden soldaten versterkt en onder aanvoering van Thomas le Roy werd besloten de genadeklap uit te delen. Hij dacht dat de inname een zacht eitje zou zijn.

Maar Le Roy had zich misrekend. Zijn troepen waren nauwelijks nog gemotiveerd. en hij had geen rekening gehouden met de vastberadenheid van de Montois, zoals de bewoners van de Mont Saint-Michel werden genoemd.

Met meer dan 20.000 soldaten werd de stormloop ingezet. Ze waren goed bewapend en voorzien van allerlei klimtuigen. Na een woedende aanval dachten ze een bres in de verdediging te hebben geslagen en ze juichten al dat de verovering een feit was.

Daarnaast kregen ze te maken met de “Michelettes” zoals de zware kanonnen die op het eiland aanwezig waren. Ze werden met zware verliezen terug geslagen. Deze datum markeerde voor een belangrijk deel het einde van de oorlog. Voor de Engelsen ging het van kwaad naar erger. Overblijfselen van deze kanonnen staan nog steeds aan de oude stadspoort, de Koningspoort.

Zij werden tenslotte verdreven van Tombelaine waarbij ze in hun haast alles achterlieten. De Mont Saint-Michel was het enige deel van Frankrijk dat nooit bezet was geweest door de Engelsen.

Jeanne d’Arc en de Mont Saint-Michel staan nog steeds garant voor het nationale sentiment van Frankrijk.