ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

6 juni – De invasie

6 juni – De invasie

Generaal Eisenhower en zijn staf waren klaar met de voorbereidingen voor een invasie in Frankrijk om de Duitsers de genadeklap toe te brengen en de Tweede Wereldoorlog te beëindigen.

Een enorme invasiemacht lag klaar in het zuiden van Engeland om het Kanaal over te steken. Het landingsgebied was verdeeld over vijf stranden.

Iedereen liep op de toppen van zijn tenen. Maar voor de aanval moest aan een drietal vereisten worden voldaan.

Deze drie vereisten waren; het tij halverwege de vroege ochtenduren, heldere nacht en volle maan. Maar dit komt slechts een paar dagen per maand voor. Omdat deze situatie zich voordeed op 5 juni 1944 besloot Eisenhower Operatie Overlord plaats te laten vinden op 5 juni, met een eventuele uitloop van twee dagen.

Door bijzonder slechte weersomstandigheden op het Kanaal was men gedwongen de operatie uiteindelijk op 6 juni, ondanks niet optimale weersomstandigheden, door te laten gaan.

Deze datum werd hierdoor een mijlpaal in onze moderne geschiedenis.

De invasie begon in de nacht van 5 op 6 juni met het droppen van drie luchtlandingsdivisies. Zij moesten landen boven de twee vleugels van het front. Tot de taak van de Amerikaanse parachutisten in de omgeving van Carantin – Sainte-Mère-Église, en de Britten bij Ranville behoorde het innemen van een aantal sleutelpunten zoals artilleriebatterijen, bruggen, wegen en sluizen. Later lukte het de Amerikaanse Rangers via een bijzonder gewaagde aanval het zwaar versterkte Pointe-du-Hoc in te nemen.

Ten oosten van de monding van de Orne ligt een vrij vlak gebied dat in verbinding staat met de vlakte van Caen en de moerassen van de Dives. In 1944 was dit moerasgebied door de Duitsers bewust onder water gezet.

Juist op deze plek werden in de nacht van 5 op 6 juni de soldaten van de Britse 6de Airborndivisie van generaal Gale gedropt. Hun taak bestond er uit een stelling te betrekken in deze zone. Deze lag aan de linkerflank van de landingszone. Zij moest de landingstroepen beschermen tegen tegenaanvallen van de Duitsers bij het aan land komen van de geallieerden.

Standbeeld generaal Gale

De Amerikanen hadden een gelijkaardige taak. Zij werden gedropt in het gebied rond Utah-Beach op de westelijke flank van de landingszone. Het geallieerde opperbevel besloot om in de nacht voor de landing, twee Amerikaanse parachutistendivisies te droppen. Zij moesten Duitse tegenaanvallen stoppen.

De 101ste airborn stond onder leiding van generaal Taylor. Zijn ploeg moest de stranden achter Utah-Beach veilig stellen. Ook de bruggen en het belangrijke verbindingsknooppunt rond Carentan moest door hen worden ingenomen.

De 82ste Airborn van generaal Ridgeway moest zich concentreren op Sainte-Mère-Église en de bruggen over de Merderet.

Generaal Ridgeway

In de vroege ochtend van de 6de juni, tussen 06:30 en 07:30 uur, landen 135.000 mannen en 20.000 voertuigen op de vijf uitgekozen stranden. Hun codenamen zijn nu wereldberoemd; Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword.

De voorgenomen doelen op de avond van D-day waren Caen, Bayeux, Isigny en Carentan. Hoewel deze doelen niet werden bereikt, kon men toch spreken van een succes. De verliezen waren minder dan waar men in eerste instantie rekening mee had gehouden, met uitzondering van Omaha-Beach (Colleville – Saint-Laurent – Vierville) waar het bruggenhoofd zwak bleef ondanks de moedige inspanningen van de Amerikanen. De stranden hoefden na de eerste dag alleen nog maar met elkaar verbonden te worden en de Duitse tegenaanvallen afgeslagen.

Toch zou de slag om Normandië veel langer duren dan door de geallieerde strategen was gepland. Bijna drie maanden waren nodig.

De slag om de uitbreiding van het bruggenhoofd was uiteindelijk beslecht in tien dagen. De haven van Cherbourg, van levensbelang voor de aanvoer van materieel viel eind juni na bijzonder zware gevechten in handen van de bevrijdingstroepen. De eerste stappen waren redelijk succesvol.  Maar nu begonnen de echte moeilijkheden pas goed!

De ravage bij Cherbourg