ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Fromage Artisanal Hollandais

Fromage Artisanal Hollandais

Jaren negentig van de vorige eeuw. Suus van der Linden werkt als componist, musicus, koorleider en dirigent. Paula Beck heeft een managementfunctie als hoofd hypotheken bij de ABN-AMRO. Als Paula geen zanglerares had gezocht was de toekomst heel anders verlopen.

 

Het was liefde op het eerste gezicht. Na een periode van samenwonen traden ze in 2002 in het huwelijk. Er werd woonruimte gevonden in Rotterdam, maar eigenlijk waren ze veel liever in Frankrijk waar ze, als het maar even kon, vakantie gingen vieren. Het was dus eigenlijk logisch dat er over werd gedacht een tweede huis te kopen. De zoektocht begon. De Provence viel al snel af als te duur, te toeristisch en te onveilig. Uiteindelijk viel hun oog op Charolais-Brionnais, een streek in het zuidwesten van Bourgogne. Daar, centraal gelegen, goed bereikbaar vanuit Nederland, een aangenaam klimaat en met een grote voorkeur voor lekker eten en drinken, zouden zij hun toekomst vorm gaan geven.

 

Tijdens een van hun vele vakanties werden tientallen huizen bezocht en bezichtigd. Uiteindelijk vielen zij voor een oude boerderij die in een wel heel erg deplorabele staat verkeerde. Toch vonden Suus en Paula dat van deze ruïne iets leuks te maken zou zijn. In 2003 werd de koop gesloten. Elke maand werden een aantal dagen in hun nieuwe onderkomen doorgebracht om te klussen.

 

Er was gelukkig elektriciteit maar verder werd alles door henzelf met enige hulp van plaatselijke Franse aannemers vervangen, de lekkende dakgoten, de ramen, de luiken, zelfs de trap naar de kelder. Naarmate het huis verder vorm begon te krijgen kwam meer en meer het gevoel naar boven: “Eigenlijk willen we helemaal niet meer terug naar Nederland”.

 

Makkelijker gezegd dan gedaan. Er moest wel brood op de plank komen en de onzekerheid van een gîte of een Chambre d’Hôte was geen aantrekkelijk idee. Tot een bezoek van een zusje, die hen op originele Nederlandse boeren kaas trakteerde, hen op het juiste spoor zette.

 

Zoals ze in alles tot dusver heel planmatig en geordend hadden gewerkt, het besluit was gevallen: in Frankrijk een Nederlandse kaashandel opzetten. Toch gingen daarbij ze niet over één nacht ijs. Er moest onderzocht worden of dit idee levensvatbaar zou zijn. Er moest bij het huis een gekoeld magazijn worden aangebouwd.

Er moesten leveranciers worden gevonden. Er werd geïnformeerd bij buren en kennissen. Markten werden verkend, een ondernemersplan werd opgesteld en het grote plussen en minnen begon.

Maar net zo belangrijk, de zeden en gewoonten van het land moesten worden geleerd net als de taal.

 

In 2006 was het plan geboren maar het duurde nog tot 2008 voordat ze proefdraaiden op een festival in Guerreaux, een klein dorp in de buurt. Daar bleken de Nederlandse kazen en hun verkoopsters een doorslaand succes.

 

Vanaf dat moment kwam de zaak in een stroomversnelling. Er werd een rijdende marktkraam gekocht. Afspraken met leveranciers werden op papier gezet en er werd voorraad aangelegd. Op 22 december 2009 emigreerden Suus en Paula naar Frankrijk. Op nieuwjaarsdag 2010 stonden ze op hun eerste markt bij een temperatuur van

 -12°, wat diepe indruk maakte op hun medekooplieden.

Inmiddels zijn zij wekelijks te vinden op een aantal markten in de zuid-Bourgogne, departement Saône et Loire. Zowel toeristen als de lokale bevolking hebben via Suus en Paula kennis gemaakt met Nederlandse ambachtelijke koeien- geiten en schapenkaas. Die goed in de smaak valt. 

 

Kennismaken met deze twee doortastende ondernemers kan op de volgende markten:

 

Maandag:              Marcigny

Donderdag:           Gueugnon

Vrijdag:                  Digoin

Zaterdag:               Cluny

Zondag:                 Chagny

 

 

Opnieuw heeft hier een Nederlands stel het bewijs geleverd dat met beleid, de nodige voorzichtigheid en planmatig werken, van elke onderneming een succes kan worden gemaakt. Zodanig dat ze regelmatig de nationale en internationale pers haalden.

 

Wil je meer weten over Suus en Paula? Kijk dan op: www.fromagehollandais.vpweb.fr

 

 Deel deze link op Facebook

Afbeeldingen: