ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

11 september – Karine Saporta.

11 september – Karine Saporta.

Op 11 september 1950 werd, in Neuilly-sur-Seine Nahmimas Y Saporta geboren. Zij was dochter van een Spaanse vader en een Russische moeder, een klassiek opgeleide balletdanseres.

Al op vrij jonge leeftijd werd zij gegrepen door beeldende kust. Daarnaast studeerde zij filosofie en sociologie aan de universiteit “Paris Ouest Nanterre.”

Ze bracht een periode door in Chicago in de USA waar haar interesse werd gewekt voor verschillende gebieden binnen de kunst, waaronder fotografie, film, video en choreografie.

Terug in Frankrijk nam ze het besluit een dansgezelschap te beginnen samen met Hideyuko Yano. In die tijd besloot ze haar naam te veranderen in Karina Saporta.

Al snel maakte zij naam als een van de belangrijkste choreografen binnen de beweging die werd aangeduid als “het Franse New Dance.”

Haar grote inspirator was Alwin Nicolais, een geboren Amerikaan, die van 1970 tot aan zijn dood in Frankrijk werkte. Naast een grote naam in de moderne en hedendaagse dans, was hij een pionier in het produceren van multimediale werken en hij creëerde een vorm van totaal schouwspel waarin hij zocht naar de perfecte balans tussen dansers, licht, scenografie en muziek.

De balletten van Saporta hielden het midden tussen modern en barok. Haar ster was langzaam rijzende. In 1995 maakte zij de choreografie voor het 100-jarig bestaan van het filmfestival van Cannes met als titel “Het bal van de eeuw.”

Hierna werkte ze regelmatig voor het Théâtre de la Ville in Parijs en grote festivals als die in Montpellier en het dansfestival van Avignon.

In 1988 werd zij directeur van het Nationaal Centrum voor Choreografie in Caen. In 2004 werd zij directeur van de Nationale Centrale Choreografie Associatie. Ze besloot haar zetel te verhuizen naar Val-de-Marne.

Saporta trok met haar dansgezelschap, “de Compagnie Karine Saporta en Dansoir”, de hele wereld over en maakte diepe indruk. Ze is inmiddels professor aan de universiteit van Evry en vicepresident van de SACD. Ze is werkzaam als directeur van het dansfestival van Avignon.

Naast haar werk als choreograaf is Saporta uitgegroeid tot een bekend fotografe. Haar werk werd tentoongesteld in vooraanstaande galeries waaronder het Franse Instituut in München en het Nationaal Museum van de Geschiedenis van Immigratie. Als beeldend kunstenaar maakt zij deel uit van de Bibliothèque Nationale de France.